2024. Július 23. kedd

Gyermekpszichológia

Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


alvás, baba
Néha tanácstalanul állunk éjszaka a kiságy felett, hiszen nemrég evett a baba, az előbb még aludt, most megint nyűgös: mi lehet a baj? Rengeteg oka lehet annak, hogy nem jól alszik a pici – ezek megoldására az esetek nagy részében van megoldás. Persze nincs két egyforma gyermek, így más-más módszerek működnek családonként, de érdemes néha kicsit „kísérleteznünk” a nyugodt éjszakák érdekében.
BŐVEBBEN


gyermekkori félelem szorongás
Keserves érzés egy édesanya számára, mikor látszólag ok nélkül zokogó gyermekét kell tehetetlenül hallgatnia. Minél többet tudunk a gyermeki lélek fejlődéséről, annál hatékonyabban segíthetünk a nehéz pillanatokban.
BŐVEBBEN


Ha úgy vesszük észre, hogy gyermekünk hosszabb idő után sem tud odafigyelni sem az órákon, sem a leckeírásnál, ráadásul más panaszai is vannak, úgy lehet, hogy nem csupán az iskolaundor van a hátterében.


BŐVEBBEN


kamaszlány és édesanyja, serdülőkor, serdülő, szülő
A serdülőkor nemcsak a nehéz természetű kamaszokat, de a szülőket is próbára teszik. Gyerekük iránti aggodalmuk mellett nekik is fel kell készülniük a gyermek önállósodására, újra kell értékelniük életcéljaikat, kapcsolataikat.
BŐVEBBEN


masszázs, csecsemőmasszázs

Az érintés, a simogatás fontos tényezője a a szeretet kifejezésének, a masszázs pedig világszerte az egészségmegőrzés jól bevált eszköze. Nem is kérdéses, hogy a csecsemőmasszázs segít abban, hogy gyermekeink testileg-lelkileg kiegyensúlyozottak legyenek.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Az iskolakezdés nehézségei Mit mond az éjszakai ágybavizelésről a gyermekpszichiáter? Ismerje fel a tanulási zavarokat! ADHD is állhat a tanulási nehézségek mögött Miről tudható, hogy iskolaérett a gyerek? Dackorszak: Én akarom, én tudom Tanul a gyerek – de hogyan? Apró tünetek jelezhetik, hogy bántják a gyereket az iskolában Ha rosszul alszik a gyerek Fejfájósabbak a veszekedős családok gyermekei Szabad gyerekek, akik mégsem nőnek a szüleik fejére Korai gyermekfejlesztés egy különleges segítővel: miniló-terápia a Bethesdában Már harminc éve működik a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház Reziliencia – avagy tanítható-e a megbirkózás képessége? Honnan tudjam, hogy veszélyben van-e a gyerekem a telefonja miatt? Boldog-e a gyerek? Kimutathatóan jót tesz a gyerekek agyának, ha olvasnak neki A dundik szenvednek a legtöbbet az iskolatársaiktól A gyerekek pupillatágulásából következtetni lehet a depressziójukra A kisgyerekek nevetve gyorsabban tanulnak A gyermekorvossal beszélje meg, ha változást lát a gyerek viselkedésében! Az örökbefogadott gyerekek IQ-ja magasabb, mint biológiai szüleikkel élő testvéreiké Mégis, kinek az élete, amit közzéteszünk? Tönkreteheti a gyerek egészségét a tévénézés A szülők hibája, ha a gyerek narcisztikussá válik Önbántalmazás az interneten Mégsem kellene altatni délután az ovisokat? A problémás gyerekek hamarabb kezdenek szexelni Bántalmazott gyerekekből migrénes felnőttek lesznek Klikkek az osztályban A tini anyák gyermekei rosszabbul tanulnak Hóeke szülők: többet ártanak, mint használnak gyermeküknek A szeretethormon segít az autistáknak Minden tizedik gyereknek a tablet az első szava Viselkedési zavart is okozhat az ólommérgezés A zene okosabbá tesz Kapcsolja ki a tévét! Beültethető chip a depresszió ellen Mi jelezheti előre a kisgyermekkori agresszivitást? Okosodik-e a kisgyerek az okostelefontól? A gyerek ösztönös, profi tárgyalópartner Rosszabbak matekból a túlsúlyos gyerekek Hatástalan és ártalmas a gyerek megszégyenítése Gyakori a nemi identitászavar gyerekkorban Felesleges azon aggódni, mennyit alszik a gyerek Túl ijesztőek a klasszikus mesék a gyerekeknek Zsugorítja az agyat a gyermekkori bántalmazás A testi fenyítés agresszívé teszi a gyerekeket A szófogadatlanság betegség is lehet! Egy iskola, ahol az elhízás ellen harcolnak Kinövik az öncsonkító hajlamot a kamaszok Videojátékkal a vizelettartási zavarok ellen Válogatós vagy étkezési zavaros? Rosszul tanul a gyerek? Lehet, hogy keveset alszik! A szülők fele helyesli a testi fenyítést Figyelemzavart okoz Spongyabob Fertőző a tinédzserkori terhesség A világ legidegesítőbb hangja A bulimia egyre inkább a fiúk betegsége
Nem alszik a baba, ha baj van a házasságban Extrém módon csonkítják magukat a tinik Kevésbé problémásak a szoptatott gyerekek Videókból tanulják összevagdosni magukat a fiatalok Jutalomért minden gyerek megeszi a zöldséget A gyerekek is félnek a haláltól Jobb a nővér, mint a báty Félelmeik miatt nem mennek orvoshoz a tinik Boldogabbak az egykék Agresszívabbak lehetnek a vakmerő gyerekek A nehéz születés is állhat a gyermekkori agresszió hátterében A tévés erőszak eltompítja a fiúk érzelmeit Pszichológiai problémák a túl sokat tévéző gyerekeknél Gyakoribb az öngyilkosság a hiperaktív kamaszoknál Genetikai eltérés okozhatja a hiperaktivitást Az öncsonkítás új módja dívik a tinik között Ranschburg Jenő: nyolcéves a legfiatalabb pszichopata gyilkos Gyakrabban dohányoznak az elvált szülők gyermekei Apjuktól is függ a férfiak stresszkezelő képessége Hogyan könnyítsük meg a gyermektől való elválást? Hátráltatja a technológia a kisgyerekek fejlődését Óvodásoknál is előfordul depresszió Hiába sok a kövér gyerek, őket csúfolják leginkább A jutalom mint gyógyszer Agresszívvá teszi a gyerekeket a verés A veszekedés a gyerekkori boldogtalanság fő oka A haiti katasztrófa képei megzavarhatják a gyerekeket A stressz a gyerekeket is érinti A kamaszlányok negyede erőszakosan viselkedik Mindegy, mikor tanul meg a gyerek olvasni Már az anyaméhben elkezdődik a nyelvtanulás Édesszájú gyerekből agresszív bűnöző lesz? Buta lesz a gyerek, ha verik Hazugság nélkül nem megy a gyermeknevelés 6 tényező, amiért gyermeke kibukhat az iskolából Három éves korban is kezdődhet a depresszió Koncentrációs gyakorlatok enyhítik a hiperaktivitás tüneteit Az esti mesénél hasznosabb a beszélgetés Boldogtalan gyerekből beteg felnőtt lesz A génekig terjed a gyermekkori bántalmazás hatása Miért hazudnak a gyerekek? Hogyan tanulnak a babák? Problémásabbak az extrém korán született gyerekek Akiknek tanítani kell az érzelmeket A gyenge olvasás még nem diszlexia Megéri később kezdeni az iskolát? Hogyan ismerhető fel, ha depressziós a gyermek? A virágnak megtiltani...? Szexualitás kamaszkorban Hogyan neveljen türelmes és szófogadó gyermeket? Rossz-e a gyermek? Miben tudnak segíteni a mentálhigiéniai rendelésen? Az első intő a szülőnek szól A korai idegennyelv-tanulás Állítsátok meg a világot, ki akarok szállni! (Serdülőkor) Bal kéz – balsors? Rémes műsorok A népszerűség ára Egészségre nevelés az iskolában

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés