2024. Július 18. csütörtök

Dohányzás

szenvedélybetegség

Sokszor találkozunk olyanokkal, akik erejükön felül próbálnak segíteni a függőségben szenvedőn – eredménytelenül. Segítő és beteg végeláthatatlan játszmákba bonyolódik ilyenkor. Hol keresendők a függőség okai és merre a kiút?


BŐVEBBEN


dohányzás

A dohányzás néhány év alatt erősebb függőséget okozhat, mint az alkohol vagy bizonyos drogok. Az általa okozott károsodások akár az életünkbe is kerülhetnek. Hogyan szokjunk le?


BŐVEBBEN


dohányzás
Világszerte több mint egy milliárd ember fújja nap mint nap a füstöt. E káros szenvedély jelenleg több, mint 3 millió ember halálát okozza évente.
BŐVEBBEN


leszokás
A füstmentes élet egyáltalán nem nyomorúságos, sőt! Kutatások szerint a leszokás után egy-három évvel az exdohányosok sokkal jobb egészségi állapotnak örvendenek és elégedettebbek is életükkel, mint a dohányosok.
BŐVEBBEN


passzív dohányzás

A cigaretta 4000 különböző vegyületet tartalmaz, amelyből ötven rákkeltő. Ezek nem csak a dohányzókra, de a környezetükben tartózkodókra is károsak. A gyermekek még a felnőtteknél is nagyobb veszélynek vannak kitéve, mivel szaporábban lélegeznek, és a szervezetük is fejlődésben van még.


BŐVEBBEN


cigaretta, nő, dohányzás
Minél korábban kezdünk dohányozni, annál nagyobb esélyünk lesz meghalni valamilyen szövődményben. Szerencsére egy kutatás szerint a dohányzás abbahagyása a nők esetében már az első években is csökkenti a kockázatot.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Pusztító szenvedély: a dohányzás káros hatásai Vastagbélrákot is okozhat a dohányzás Ami Keith Richardsnak sikerül, nekem is fog! Leszokom a dohányzásról! Dohányzásból adódó tüdőbetegségtől szenved? Ez a diéta segíthet! A dohányzás a hallást is károsíthatja Gombócérzést okoz a dohányzásról leszokás? Az e-cigarettázás EVALI betegséget okozhat A nikotinfüggés kettős természete A dohányzás nem csak a tüdőt betegíti meg Egészségre ártalmas és elképesztően népszerű: Az ELF bar Gondolatok a Dohányzásmentes Világnap alkalmából Dohányozni NEM jó, így lehet leszokni! A rászokást vagy a leszokást segíti az e-cigi? Interneten sem lehet majd e-cigarettát vásárolni Dohányzásra buzdít az e-cigaretta reklám? A dohányosoknál halálosabb a bélrák Sok kamasz azt hiszi, hogy a kocadohányzás biztonságos Az e-cigi szigorúbb szabályozását sürgetik Aki elkezdte, le is tudja tenni A tekert cigaretta sem egészségesebb Dohányzás miatti bírságok a közterületeken Dohányos autójában már egyórás út is káros Menő a tinik között az e-cigi Egy új módszerrel csökkenthető a nikotinhiány Többet ésszel, mint látványelemekkel Elfúló lélegzet: a COPD Idős korban is megéri leszokni a cigiről Fél órányi passzív dohányzás is árthat a szívnek Napi egy-két szál cigaretta is káros! Az elektromos cigaretták is károsak lehetnek Hol lehet dohányozni január 1-jétől? Passzívan is árt a dohányzás a szívbetegeknek Kevesebb a szívroham a nemdohányzó munkahelyeken Radioaktív részecskékkel vannak tele a cigaretták Javul a memória a leszokás után Nehezebb leszokni a mentolos cigarettáról Könnyebben szokik le a dohányzásról, aki így edz Függővé válhat a passzív dohányos gyerek Működnek a cigarettásdobozokon lévő figyelmeztetések Szinte sehol nem lehet majd dohányozni jövő januártól Hét próbálkozás után tud leszokni az átlagos dohányos Néhány cigaretta is elég a rászokáshoz fiatal korban Boldogság a cigarettát letevők jutalma A dohányzóknál gyakoribb lehet az ízületi gyulladás Évi 600 ezer halált okoz a passzív dohányzás Tíz évvel tovább élhetnének, ha leszoknának A dohányosok tíz legidegesítőbb szokása Csökkent a dohányzás miatti halálozás New Yorkban Szellemi leépüléssel számolhatnak az erős dohányosok Bőrön keresztül is károsítja az idegrendszert a nikotin Tippek a leszokás első lépéseihez
Mi hajtja a dohányosokat? A mentális egészségre is káros a passzív dohányzás Kis trükkel könnyebb lehet a leszokás A dohányzás csak ideiglenesen csökkenti a stresszt A vízipipa veszélyei Gének is befolyásolják a nikotinfüggőséget Könnyebbé válhat a dohányzásról való leszokás Miért alacsonyabb a dohányzók IQ-ja? Pipa, szivar, cigaretta: egyre megy A passzív dohányzás növeli a tbc kockázatát Rákkeltő anyagokat terjesztenek a dohányosok Duplán ártanak maguknak a dohányosok Cukorbetegséget is okozhat a dohányzás Egyformán veszélyes a túlsúly és a dohányzás Leszokás után is hatnak a dohányzás ártalmai Kórokozók hemzsegnek a cigarettákon Az ébredés utáni cigaretta árt leginkább Nem jó ötlet így kezdeni a leszokást Súlyos májbetegséggel függ össze a passzív dohányzás Életeket ment a dohányzás betiltása Koraszülés, vetélés, korai halál – Biztosan ezt akarja? Eltompítja az ízlelőbimbókat a dohányzás Önáltatás light cigarettát szívni A dohányfüst két rákkeltő összetevőjét azonosították Tippek a leszokáshoz Így károsítja a szívet a cigarettafüst Erős dohányosok a magyarok Jobban veszélyezteti a dohányzás a hiperaktív gyerekeket Gyorsabban butulnak a dohányosok Ellenállni a csábító cigarettafüstnek Rászokhat-e Ön is a dohányzásra? Függővé teszik gyerekeiket a dohányzó szülők Tényleg kevésbé káros a light cigaretta? Leszoktat a dohányzásról és fehéríti a fogakat Miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról? Így könnyebb a dohányzásról való leszokás Megdöbbentően sok időt vesz el a munkától a dohányzás Mégsem ártalmas a terhesség alatti dohányzás? Működik a dohányzási tilalom: csökken a szívrohamok száma A fiatalkori dohányzás károsíthatja az agyat és a hallást Káros-e a vízipipa? Nem lett könnyebb a dohányosoknak Füst nélkül – Segítség a leszokáshoz Legális méreg: a cigaretta Szigorú fogságban: a dohányzás Dohányzás: nagyobb impotencia-esély A dohányzás hatása a szexuális életre Egerek és a dohányzás Többet dohányoznak a rosszfiúk Elrettentő cigarettás dobozok Sietteti a kopaszodást a káros szenvedély

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés