2024. Július 24. szerda
A dohányzás növeli a vastagbélrák kockázatát is – derül ki egy kedden nyilvánosságra hozott vizsgálatból, amely első ízben mutatta ki a nikotinfüggőség és e betegség közötti egyenes összefüggést.

A rendszeresen dohányzóknál 18 százalékkal nő meg e betegség kialakulásának kockázata, s 25 százalékkal nagyobb a rizikója, hogy e kórban hunynak el, mint azoknál, akik soha nem kerültek közelebbi kapcsolatba a nikotinnal – számolt be Edoardo Botteri, a milánói székhelyű Európai Onkológiai Intézet kutatója.

dohányzás, vastagbélrák, kolorektális rák

A tudósok 121 olyan kutatás adatait dolgozták fel, amelyben 40 ezer vastag- és végbélrákban (kolorektális daganatban) szenvedő férfi és nő, valamint további 100 ezer egészséges ember adatait szerepelnek. Mint kiderült, a rizikó 10 évnyi dohányzás után kezd növekedni. A kutatók eredményeiről a Journal of the American Medical Association számolt be.

Már réges rég bebizonyosodott, hogy a dohányzás növeli a tüdőrák kockázatát, ahogy egy sor más rosszindulatú daganatféleség rizikóját is. A dohányzás okolható a tüdőrák mellett a szívproblémákért és a légzőszervek betegségeiért, ám eddig nem volt világos, hogy milyen szerepet játszik a kolorektális rák kialakulásában – mutatott rá Edoardo Botteri. „Logikátlannak tűnt eddig a dohányzás és a kolorektális daganatok közötti összefüggés” – jelentette ki Botteri, aki szerint tanulmányuk újabb nyomós okot szolgáltat arra nézve, hogy miért kell abbahagyni a dohányzást.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO adatai szerint a kolorektális rák a harmadik leggyakoribb daganatos halálok. A betegség rizikófaktorai között szerepel a családi előfordulás, a vastagbél gyulladásos megbetegedései, az elhízás, a mozgásszegény életmód, a zsíros étrend, a vörös húsok, valamint a húskészítmények túlzott fogyasztása.

Az elmúlt évtizedben némely országban csökkent a kolorektális daganatok miatti halálozás, ami egyrészt a felvilágosítással, másrészt a betegségnek a kolonoszkópia és más vizsgálati módszereknek köszönhető korai kórismézésével magyarázható. Az Egyesült Államokban e vizsgálatokat 50 éves kortól javasolják.


Forrás: MTI
2008. 12. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés