2023. Június 07. szerda
Két amerikai rákellenes szervezet azt állítja, hogy mivel még mindig nem nyilvánvalóak az elektromos cigaretta lehetséges egészségügyi kockázatai, szigorúbb szabályozás alá kellene esnie.

Az American Association for Cancer Research (AACR) és az American Society of Clinical Oncology (ASCO) közös nyilatkozatban jelentették meg javaslatukat, mely szerint az e-cigaretták szabályozását jobban összhangba kellene hozni a hagyományos cigarettára vonatkozó előírásokkal. Sajtótájékoztatójukon a szakértők hangsúlyozták, hogy az e-cigaretta, amely nem füst, hanem pára formájában juttatja a nikotint a szervezetbe, nem esik az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatalának (FDA) szabályozása alá. Arra szólítják fel az FDA-t, hogy az összes olyan e-cigaretta terméket szabályozza, amelyek megfelelnek a dohánytermékek standard definíciójának. Az ennek a meghatározásnak nem megfelelő termékeket pedig más megfelelő intézkedésekkel szabályozza.

A szakértők többek között azt javasolják, hogy kötelezzék az e-cigarettagyártókat termékeik részletes összetevőlistájának feltüntetésére, figyelmeztető címkék alkalmazására termékeik csomagolásán, valamint hogy tiltsák be az e-cigaretták reklámozását és árusítását fiatalkorúak számára. A javaslatok között az is felmerült, hogy az e-cigarettákban használt folyékony nikotin tartóedényeit gyerekbiztos fedéllel kellene ellátni a mérgezéses balesetek elkerülése érdekében. Az ASCO és az AACR ezen felül arra is felszólítja a döntéshozókat, hogy a hagyományos és az e-cigaretta termékekre kivetett adókat fordítsák olyan kutatásokra, amelyekkel kideríthető, hogy az e-cigaretta valóban értékes eszközként szolgálhat a leszokásban, illetve hogy járnak-e egészségügyi kockázatokkal. A rákkutató szervezetek ajánlásai a Journal of Clinical Oncology és a Clinical Cancer Research január 8-i számában olvashatók.


2015. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés