2017. Január 17. kedd

Az orvostudomány történetéből

ultrahang
Az ultrahangot először a hadiiparban alkalmazták, de hamarosan feltűnt a gyógyászatban is, többek között a nem éppen veszélytelen röntgent váltotta le a magzat vizsgálatában.
BŐVEBBEN


személyi higiénia, tetvek
Hosszabb, egészségesebb, jobb élet. Csábító kilátások és remények ez tény. A cél nemes, s még ha az út homályos is olykor, mindig is vannak-voltak, akik kezükben vélt vagy valós lámpást lóbálva eligazítást kínáltak a tájékozódni kívánó embereknek. Nézzük, konkrétan mit is jelentett a higiéné nem a "kettő az egyben" samponok, hanem mondjuk, a felvilágosodás korában.
BŐVEBBEN


Az ókortól kezdve szinte egészen az újkorig kiemelt helyet kaptak az orvoslásban az elvezetéses módszerek. A terápia minden olyan módszert magába foglalt, melyekkel a beteg szervezetéből a megbetegített vagy rossz testnedveket el lehet távolítani.
BŐVEBBEN


Ókori óvszer
Méz, szóda, teknőspáncél, állatok vakbele: a furfanggal, ötletekkel megáldott ember mi mindennel kísérletezett, hogy megakadályozza a nem kívánt terhességet! Évezredekig tartó út vezetett a mai mikrotablettáig és a kutatás ma is folytatódik.
BŐVEBBEN


Vilma doktorasszony

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő életútja nem volt éppen klasszikus lányregénybe illő, annál többeknek mutathatott viszont példát kitartásból, elhivatottságból.


BŐVEBBEN


katonaorvos

Egy XVII. századi katonaorvos tanácsai ifjú vitézeknek. (Szavatossága számos tekintetben lejárt.) A mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


BŐVEBBENTovábbi cikkeink

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés