2017. November 22. szerda

Az orvostudomány történetéből

személyi higiénia, tetvek
Nézzük, konkrétan mit is jelentett a higiéné nem a kettő az egyben samponok, hanem mondjuk, a felvilágosodás korában.
BŐVEBBEN


Az ókortól kezdve szinte egészen az újkorig kiemelt helyet kaptak az orvoslásban az elvezetéses módszerek. A terápia minden olyan módszert magába foglalt, melyekkel a beteg szervezetéből a megbetegített vagy rossz testnedveket el lehet távolítani.
BŐVEBBEN


A zavart elméjű ember szinte minden korban nagy érdeklődést váltott ki a magukat ebből a szempontból egészségesnek gondolókból, de ez az érdeklődés nem feltétlenül jelentette az együttérzést és az emberséges bánásmódot.
BŐVEBBEN


ultrahang
Az ultrahangot először a hadiiparban alkalmazták, de hamarosan feltűnt a gyógyászatban is, többek között a nem éppen veszélytelen röntgent váltotta le a magzat vizsgálatában.
BŐVEBBEN


Ókori óvszer
Méz, szóda, teknőspáncél, állatok vakbele: a furfanggal, ötletekkel megáldott ember mi mindennel kísérletezett, hogy megakadályozza a nem kívánt terhességet! Évezredekig tartó út vezetett a mai mikrotablettáig és a kutatás ma is folytatódik.
BŐVEBBEN


Vilma doktorasszony

Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő életútja nem volt éppen klasszikus lányregénybe illő, annál többeknek mutathatott viszont példát kitartásból, elhivatottságból.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink

Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés