2024. Július 18. csütörtök

Stressz, pszichopatológia

bulimia nervosa
A bulimia nervosa leginkább serdülőket, fiatal felnőtteket érintő étkezési rendellenesség, mely súlyos testi szövődményekkel járhat.
BŐVEBBEN


pánikroham
A feszült idegállapot, a stressz olyan súlyosnak látszó tüneteket okozhat, hogy a hozzátartozók rögtön mentőt hívnak. A pánikrohamot a beteg bármily valóságosnak is éli meg, a probléma nem szervi eredetű.
BŐVEBBEN


borderline személyiségzavar

A borderline személyiségzavar egyfajta átmeneti betegség: tünetei között egyaránt felfedezhetünk skizofréniára jellemző és neurózisra utaló tüneteket is. Hogyan ismerhető fel ez a betegség, melyek a jellegzetes tünetek?


BŐVEBBEN


pánikbetegség
Vészhelyzet esetén az agyban minden más tevékenység gátlódik, csupán egyetlen fenyegető érzés marad. Ez a fenyegető érzés pánikroham esetén is fennáll – reális veszély nélkül. A tünetek súlyossága változó, de a pánikbetegséghez fóbia és depresszió is társulhat.
BŐVEBBEN


tél téli depresszió

A napfény hiánya, a kevesebb mozgás és a hideg sokaknál lehangoltságot eredményezhet. A téli depresszió orvoslására ugyan bevethetjük a csokoládéevést, a mértékletességet azonban ne feledjük!


BŐVEBBEN


szülés utáni depresszió

A szülés utáni időszak fizikailag és lelkileg is megterhelő az anyák számára. A fáradékonyság és kialvatlanság tetejében az ilyenkor elvárt öröm és boldogság helyett hangulatukat nagyon sokszor inkább lehangoltság jellemzi, és akár depresszió is kialakulhat. Ezek figyelmeztető jeleivel érdemes tisztában lenni, mert a kezeletlen tünetek súlyos esetben tragédiához is vezethetnek.


BŐVEBBEN



További cikkeink
8 óra munka, 8 óra görcsölés: a munkahelyi stressz hatásai Természetes módszerek a depresszió enyhítésére Feszültség alatt: a stressz A szülők is stresszelnek, amikor iskolába kell vinni a gyereket Mozgással csökkenthető a szorongás A rák a lélek betegsége? A nehéz napok előtt: a premenstruációs szindróma Egészséges bélflórával harcolhatunk a stressz ellen Mentális problémák kezelésében is segíthet a botox-kezelés Jótanácsok a hatékony stresszkezeléshez A krónikus stressz megduplázhatja a szívbetegségek rizikóját 5+1 tipp a munkahelyi stressz leküzdésére Enyhíti a stresszt az egészséges életmód Magyarországi stressz-térkép Az Angyalok Konyhájának tanácsai az ünnepekre A baj nem jár egyedül? Miért éreznek bűntudatot a depressziósok? A gyász nem depresszió! Valóban bele lehet halni a bánatba Hasznunkra is válhatnak a traumatikus élmények A világ legfurcsább fóbiája Hogyan éljük túl a karácsonyi céges bulikat? Az alvás segít feldolgozni a fájdalmas emlékeket Depresszióhoz vezethet a kevés mozgás és a sok tévézés Eltérő módon reagálnak a stresszre a férfiak és nők Népbetegséggé vált a kiégés Mi motiválja az önbántalmazókat? Online is működik a pszichoterápia A depressziós nőknél gyakoribb a stroke Miért gyakori a skizofrénia? A gazdag országokban több a depressziós Mit tegyen, ha fél a repüléstől? Különleges fóbia a tűtől való félelem Extrém módon csonkítják magukat a tinik A depresszió csökkenti a nemi vágyat Inkább a munkanélküliség, mint a rossz munkahely? Egyre több férfi lesz depressziós a közeljövőben Testképzavaros férfiakat kutatnak a magyar pszichiáterek Génektől is függ, hogyan dolgozzuk fel a traumákat Hiányosak az autista gyerekek vizuális készségei Öröklődő betegség lehet az anorexia Asszonyi sors: vetélés, halvaszületés, gyász Lelki támaszra is szükségük van az iszapömlés károsultjainak A kimentés után is leselkednek veszélyek a chilei bányászokra Miért baj, ha nyitott személyiségű a depressziós? A családterápia a leghatékonyabb az anorexia kezelésében A sorsba vetett hit segít feldolgozni a gyászt A legfájdalmasabb megpróbáltatás: a gyász A dohányzás csak ideiglenesen csökkenti a stresszt A múlt kísértő árnya: Poszttraumás stressz Búcsú a holttesttől: Nem mindenkinek fontos
Öröklődik az öngyilkos hajlam A leginkább vitatott pszichiátriai zavarok Megfejtették, miért kerülik az ölelést az autisták Depressziót okoz a túl sok netezés? Hogyan hagyjunk fel rossz szokásainkkal? Máshogy stresszel férfi és nő Mi a baj a depressziósok agyával? A drogok miatt is egyre több a fiatal skizofrén Depresszióhoz vezethet a kevés alvás Nem mindenkinél hatásos az antidepresszáns A képzett családokban gyakoribb az autizmus? Árt a szívnek a stressz elfojtása Aki fél, az fél és nem egész Stressz ellen ezt egye! Beteggé tesz, ha rossz a főnök Nagyobb stressz: magasabb vérnyomás! Autizmus oltás miatt? Dolgozók rémálma: mobbing, azaz munkahelyi pszichoterror A hét legegészségtelenebb jellemvonás A felnőtt agyba jobban bevésődnek a traumák Autista zsenik: városi legenda vagy valóság? Pánikrohamból szívproblémák Génmutáció véd a mániás depressziótól Gyerekek, férfiak és nők: az evészavar mindenkit érint "Pasirexia”: egyre gyakoribb az anorexia a férfiaknál Meddig fokozhatók a sportteljesítmények? Akar beszélni róla? Az is normálisnak számít, ha nem A paranoiások köztünk vannak! Kiderült, miért gyakoribb a nőknél a depresszió és a szorongás Öngyilkossági hullám tizedeli a fiatalokat Összefüggés lehet a krónikus fáradtság és a herpeszvírus között Kezeletlen a pánikbetegek nagy része Pszichiátria a művészet tükrében A depresszió testi fájdalommal is járhat A fiúk miért nem sírnak? Miben tudnak segíteni a mentálhigiéniai rendelésen? Okozhat-e Önnek betegséget a stressz? Ha szorít a nyúlcipő: az agorafóbia Túlzásba vitt koplalás: az anorexia nervosa Egészségesebbek a dolgozó anyák Röviden a depresszióról A stressz szorításában A skizofrénia A depresszió Az erőltetett kedvesség depresszióhoz vezet A Down-kór Esőemberek: az autizmus Delfinterápia depresszióra Agyi eltérések az autisták családtagjainál Stressz? Szedje versbe! Új lehetőség a skizofrénia kezelésében

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter




Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés