2021. Október 20. szerda
Németországi tapasztalatok szerint egyre több a pszichés beteg a gyermekek és fiatalok körében: a skizofrénia például mind nagyobb arányban érint 19 év alatti fiatalokat, ráadásul emelkedik a súlyos esetek száma is.

A jelenség okairól beszélt a németországi hofheimi Vitos Klinika igazgatója a Die Welt című lapnak. Véleménye szerint többek között a tetemesen megnövekedett hasisfogyasztás okolható pszichés megbetegedések terjedéséért. Közölte, hogy a marihuána (kannabisz) élvezése gyakoribb a fiatalok körében, mint az alkoholizálás – utóbbi rendszeres űzése is nyomokat hagy a gyermeki agyban.

A megbetegedések további oka a családok helyzete. Manapság sok szülő egyre kevésbé képes felismerni a gyermek problémáit, pláne segíteni azok megoldásában. A pszichikai rendellenességek gyakorisága a szociális helyzettől is függ, a gyerekek számával pedig emelkedik – fejtette ki a gyermekpszichológus. A szegényebb rétegek érintettebbek.

A szülőknek reagálniuk kellene, ha a gyerek iskolai nehézségekkel küzd, és visszavonul a családi élettől. Meyer azt tanácsolja, hogy ilyenkor mindenféleképpen le kell ülni beszélgetni a gyermekkel. Tapasztalata szerint gyakran hiányzik az a lépés, és a szülők sok mindennel fordulnak szakemberhez, amit pedig családon belül is el lehetne intézni.

A németországi gyermekek és fiatalok tíz-húsz százalékánál keletkezik 18 éves korig „gyermekpszichiátriai zavar”. Csupán egy ötödük részesül kezelésben, és közülük is csak minden második megfelelő módon.


Forrás: MTI
2010. 01. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés