2024. Július 22. hétfő
1 . oldal
Az anorexia ma már nem csak a fiatal lányok betegsége – egyre több fiúnál és férfinál alakul ki. Táplálkozási zavarokkal foglalkozó ausztrál szakemberek mindezért az elhízási járványt teszik felelőssé: egyre több tinit gúnyolnak a túlsúlyáért, és az egészséges táplálkozásról szóló tájékoztatók is összezavarják őket.

Több mint 7 millió ausztrál túlsúlyos vagy elhízott, de a Táplálkozási Zavar Alapítvány naponta több telefonhívást is kap olyan fiúk családtagjaitól és barátaitól, akik éheztetik magukat, vagy evési rohamaikat követően az önhánytatáshoz folyamodnak.

almát néző férfi, anorexia, anorexiás

„A táplálkozási zavar a fiúk körében eddig rendkívül ritkán fordult elő, de ma már ők sincsenek biztonságban” – mondta az alapítvány vezetője, Greta Kretchmer. A statisztikák szerint az anorexiások körében minden tizedik felnőtt és minden negyedik gyerek fiú, de Kretchmer szerint a valódi számok ennél jóval magasabbak.

„A média és a társadalom felől egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk a kinézetünkre vonatkozóan, a kövérségről pedig ellentmondásos üzenetek érkeznek. Egyre több fiú esik abba a hibába, hogy túledzi magát, vagy hajmeresztően alakítják át táplálkozásukat: növelik a fehérjét, a szénhidrátokat pedig elhagyják. A fittséget és a testedzést túlzottan dicsőítik, így aztán a fiúk egyenesen betegségekbe hajszolják magukat.” – mondta Kretchmer.

A Westmead Gyermekkórház táplálkozási zavarokkal foglalkozó részlegének igazgatóhelyettese, Sloan Madden megerősítette, hogy már nyolcesztendős kisfiút is diagnosztizáltak anorexiával. A háziorvosok és szülők azonban gyakran nem ismerik fel a betegséget, mert azt hiszik, hogy abban csak a lányok érintettek. „Azt tapasztaltuk, hogy ezek a fiúk már sokkal súlyosabb állapotban kerülnek a kórházba, mint a lányok.” – mondta Madden.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés