2024. Július 18. csütörtök

Gyerekek, férfiak és nők: az evészavar mindenkit érint

evészavar, testképzavar, fogyókúra
1 . oldal
Fogyókúra már az általános iskolában -  Nem szeretik testüket a magyar nők -  A sportolók és a férfiak is érintettek
Az általános iskolások negyede életében egyszer fogyókúrázott már, a felnőtt nők közel fele elégedetlen testével, és az evészavarok már a férfiakat is utolérték – a legújabb, evészavarokkal kapcsolatos kutatási eredmények lesújtó képet festenek, derült ki a II. Magyar Evészavar Kongresszuson.

Az evés és a testkép zavaraival kapcsolatos legfrissebb kutatások eredményeit ismertették és ismerhették meg a 2008 szeptember 19-20-án Budapesten zajló kongresszuson a szakemberek.

Az elmúlt időszakban a test, illetve a test alakja a társadalmi érdeklődés fókuszába került, így feltehetőleg a fokozódó kulturális „nyomás” hatására a kapcsolódó problémák is egyre gyakrabban fordulnak elő – az utóbbi évtizedben az evészavarok több új megjelenési formáját azonosították a szakemberek.

Evészavar férfi

Fogyókúra már az általános iskolában

Elgondolkodtató eredményeket hozott az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2005-2006-os, a fővárosi 7-18 éves korosztály életmódjára és táplálkozási szokásaira vonatkozó felmérése.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

A kutatás rámutatott, hogy a fiatalok közel fele elégedetlen a testével, az általános iskolások negyede, míg a középiskolások több mint 40%-a már legalább egyszer fogyókúrázott életében. A kamaszok, különösen a pubertás végén járó lányok jelentős hányada próbál lefaragni testsúlyából – jóval többen, mint amennyinek ténylegesen szüksége lenne rá. Úgy tűnik, emögött gyakran igen markánsan az irreális testészlelés és a saját test iránti negatív attitűd húzódik meg, míg az általános önértékelés jóval kisebb szerepet játszik.

A felmérésben résztvevő gyerekek étkezési ritmusa rendszertelen, negyedük egyáltalán nem reggelizik, továbbá magas az édességeket, chipseket, cukros üdítőket napi rendszerességgel fogyasztók aránya is.

Nem szeretik testüket a magyar nők

A felmérések eredményei vészjósló képet festenek a magyar nők testképe és önértékelése tekintetében is. A nők 44%-a elégedetlen a testével – legkevésbé a hasával –, legtöbben az arcukra büszkék, és mindössze 6% elégedett teljesen a testével. További komoly problémát jelent, hogy a fogyókúrázók közül alig néhányan kérték szakember segítségét a testtömeg-csökkentésben.

Az, hogy az evés- és testképzavar komoly méreteket öltő, aggasztó jelenség, különösen igaz a szépségsebészeti beavatkozásra vállalkozó, esztétikai plasztikai műtéten átesett nőkre. Az e csoportba tartozók túlnyomó hányadánál állapítottak meg a kutatók korábbi vizsgálatok testképzavarra utaló tüneteket.

A kutatások alanyainál bebizonyosodott, hogy jelentős eltérések vannak a saját testük és énjük megítélésében, másként reagálnak a környezetük felől érkező esztétikai ingerekre és elvárásokra. A vizsgálati csoport tagjai kevésbé kitartóak, fontos számukra a munkahelyen a jó megjelenés, érzékenyek a környezetük véleményére, már korán elkezdenek foglalkozni megjelenésükkel, magasabb az önkritikájuk, és életük során intenzívebb szorongást és szégyent éltek/-nek át a testükkel kapcsolatban.

Ide kapcsolódó, szintén a kongresszuson most bemutatott, érdekes vizsgálati megfigyelés volt az is, hogy – lévén szakmájuk által a szépség közvetítőivé válnak – a szépségiparban dolgozók (férfiak és nők egyaránt) is fokozott kockázattal rendelkeznek evészavarok kialakulására. Körükben a diétázás, a testedzés, a fogyasztó és vízhajtó tabletták használata gyakoribb volt, és gyakrabban fordult elő klinikai és szubklinikai súlyosságú evészavarok is.

A sportolók és a férfiak is érintettek

Az olimpiai láz kapcsán hatalmas figyelem fordult az élsportolókra, azt azonban kevesebben tudják, hogy őket az evészavarok nagy kockázatú csoportjaként tartják számon. Egy a magyar élsportolók körében elvégzett felmérés a táplálkozási szokásokat, az anorexia és a bulimia előfordulási gyakoriságát, a társuló addiktív és hangulati tüneteket térképezte fel. Az eredmények alapján elmondható, hogy a sportolók körében mind az anorexia, mind a bulimia előfordulása az átlag populációban mért értékek többszöröse.

A probléma egyre inkább terjed a magyar társadalom férfi tagjai között is. Kutatási eredmények szerint a férfi amatőr testépítők testi és evési attitűdjei, önértékelése kórosan eltér az átlagos életvitelt folytató személyekétől. Ezeknek a férfiaknak jóval magasabb az önkritikájuk, túlzott intenzitással fáradoznak a testük tökéletesítésén. Perfektcionizmusuk azonban jóval több árt, mint használ. Alacsony önértékelésük következtében gyakran helytelen táplálkozás hibájába esnek, sokuk életében komoly evészavar lép fel.


Forrás: VM.komm

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés