2021. Június 21. hétfő
Az új kommunikációs technológiák, mint az SMS, a webkamera vagy a chat nem csak a mindennapi életben szolgálja a kapcsolattartást: amerikai szakemberek szerint a szorongás vagy depresszió pszichoterápiája során is hasznát vehetik.

Dr. Georg Simon, a Seattle-i Egészségkutató Intézet pszichiátere szerint az új kommunikációs technológiák kényelmesebbé teszik a terápiát, hiszen így a páciensnek nem kell elmennie a rendelőbe, és az sem fordul elő, hogy telefonon nem tudják egymást elérni.

pszichoterápia

Simon és kutatócsoportja azt figyelte meg, milyen hatással van az interneten keresztüli terápia a betegekre, akik sorsát a kezelések után is figyelemmel kísérték. A vizsgálatba 106 depressziós pácienst vontak be, akik követő kezelése az intézet chat-rendszerén keresztül történt. A megfigyelés négy hónapon keresztül történt, ezalatt rendszeres időközönként tartották a kapcsolatot a terapeutával.

„A kezelés ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mintha telefonon kerestük volna meg őket. A betegek is elégedettek voltak, az állapotuk sokat javult, és az átlagnál szívesebben is vették be az előírt gyógyszereket” – számolt be a tapasztalatairól Simon.

A kutatás eredményei összecsengenek a philadephiai Drexel Egyetem megfigyeléseivel, amelyet kényszerbetegek körében végeztek. Itt a Skype segítségével zajlott a kezelés, amit megelőzött egy viselkedésterápia, amelyet azonban rendkívül nehéz elkezdeni éppúgy, mint fenntartani – mondta el Evan Forman klinikai pszichológus.

„A betegek általában zavarban érezték magukat a szakemberek előtt. Nehéz olyan orvost találni, aki képes megtalálni a megfelelő gyógymódot.” A Skype segítségével azonban könnyen tudták kezelni a kényszerbetegséget és a depressziót.

Azt ugyanakkor a kutatók is elismerik, hogy a módszernek vannak hátrányai. A szakember nem látja elég jól – esetleg sehogy sem – a beteget, így nem veszi észre az olykor árulkodó apró mozdulatokat. Ugyanakkor a technológia könnyedén lehetővé teszi, hogy a páciens kutathasson a számára megfelelő orvos után, és azt válassza, aki számára a legmegfelelőbb – és nem azt, aki épp rendel a városában.

Nem elhanyagolható előny az sem, hogy ez a megoldás az orvosnak és a betegnek is igen olcsó, és a nap minden szakában, akár éjjel is elérhető.


Forrás: Medipress
2011. 08. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés