2024. Július 18. csütörtök

Légúti megbetegedések

kerékpározás, tüdőkárosodás
A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba, állapították meg brit kutatók.
BŐVEBBEN


Nyár megfázás teaser

A meghűlések 20%-a nyáron dönt le minket a lábunkról, így ajánlatos odafigyelni, hogy ne rontsa el nyaralásunkat egy szipogó orr vagy rekedt torok.


BŐVEBBEN


torokfájás

A torokfájás a tél szinte kötelező velejárója. Nehéz általános receptet adni a gyógyításra, azt azonban mindenképpen jó tudni, hogy mit kezelhetünk házilag, s mikor ne halogassuk az orvos felkeresését.


BŐVEBBEN


gyermek arcüreggyulladás köhögés

Az elhúzódó köhögésnek számtalan, más szakterületet érintő oka lehet. Ezek közül a leggyakoribb az arcüreggyulladás, mely megfelelő kezelés mellett is eltarthat 1-2 hétig.


BŐVEBBEN


influenza

Az influenza olyan, vírusok útján terjedő betegség, melynek kórokozói – az influenzavírusok – elsősorban a felső és alsó légutakat, az orrot, a torkot, a tüdőt, a mandulákat és a középfület fertőzik meg.


BŐVEBBEN


antibiotikum

Bánjunk csínján az antibiotikumokkal! Csakis akkor érdemes őket szednünk, amikor biztosan baktérium okozza a betegséget. Vírusos fertőzések esetén csak a rezisztens törzsek számát gyarapíthatjuk velük.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A legpusztítóbb daganatos betegség: a tüdőrák Rossz a válasz: az asztma Asztmával élni Asztma bronchiale gyermekkorban Az asztma vizsgálata A horkolás okai és kezelési módjai Lázmérés-kisokos Kis éji zene: a horkolás Levegő után kapkodva: a COPD Torokgyík és társai Visszatérő kellemetlenségünk, a nátha Megfázás? - Nem élek vele! Sosem késő letenni a cigarettát! Már megint megfáztam – a nátha és társai Megfázást hozó szeptemberi reggel Hol terjednek a leggyorsabban a vírusok? A heveny orrmelléküreg-gyulladás Az arc- és homloküreg-gyulladás A gyermekkori nátha szövődményei Zsebkendők szezonja: a megfázás Kell egy hét rosszullét? Többet ér a kézmosás a vitaminoknál A leghatékonyabb védekezés influenza ellen Hogyan kerüljük el az influenzát? Torokfájás? Kezelje hatásosan! Hurutos hörgők: a bronchitis heveny és krónikus formái A titokzatos tüdőgyulladás Amit a SARS-ról tudni lehet /Az atípusos tüdõgyulladás/ Tömegeket fertőz a tbc Sípoló tüdők: a tüdőasztma Szénanáthás? Eldugult az orra? Az obstruktív alvási apnoé szindróma Törődjünk a tüdőnkkel! Pusztító szenvedély: a dohányzás káros hatásai Új tüdőt nem kaphatunk: a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) A nyelőcsőrák Az asthma bronchiale nem gyógyszeres kezelése Rekedtség: nem csak a megfázás tünete lehet Tovább emelkedett a légúti megbetegedések száma Romániában is Szálló por - ismét veszélyes a levegő minősége Az ország nagy részén javult a levegő minősége Szálló por - Több településünkön is veszélyes a levegő minősége
Módosítja az asztma kezelését a légúti fertőzés? Influenza: egy hét alatt 38 ezer új diagnosztizált beteg Nem csak légúti betegségek esetén segít a légzőtorna Tölcsérmellkas esetén fontos a tüdőgyógyászati gondozás A tüdőt érintő ritka betegségek, melyekről gyakrabban kellene beszélnünk Az ILD egy ritka tüdőbetegség, ami egészen fiatalokat is érinthet Dohányzás és leszokás a COPD tükrében COPD-2030-ra a krónikus obstruktív tüdőbetegség a harmadik leggyakoribb halálok lehet Ez a két betegség is állhat a háttérben, ha nem javul az asztmája! Kell az a tudat, hogy nem adom fel, hogy mindent megteszek önmagamért Mintha egy lélegzetvétellel nem jutna elegendő levegő a tüdejébe? A krónikus légszomj okai COVID-19 utáni szindróma? Így látja a tüdőgyógyász A stressz is rontja az asztmás tüneteket Nem csak a dohányosok vannak veszélyben - A tüdőrák Egy ritka betegség – különböző mértékű progresszióval Idiopathiás tüdőfibrózis (IPF) Torokfájás – akár súlyos probléma is állhat a háttérben Mikor forduljunk orvoshoz a téli slágerbetegségekkel? Tüdőgyulladás: influenza szövődménye is lehet Asztmásként sem kell lemondania a téli szabadtéri sportokról Sokarcú betegség, a COPD Gyógyszer is okozhat tartós orrdugulást Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás Ne legyen levegő szűkében! Magas vérnyomás a tüdőben: PAH Új COPD terápiát fogadott be az OEP Eldobható papírpohár segíti az asztmásokat Gyilkosabb a légszennyezés, mint az AIDS és a malária együtt Elfúló lélegzet: a COPD Hogyan győzzük le a megfázást? Alapvetések és érdekességek az influenzáról Torokgyulladás nyáron A tbc jelentően növeli a tüdőrák kockázatát Az azbeszt 25 év múlva is képes ölni! Akkor most kell csillapítani a köhögést vagy nem? A legjobb megoldások nátha ellen Hogyan szabaduljunk meg gyorsan a náthától? Cseppet sem hiányzik: a nátha A gyermekkori tüdőgyulladás Vegyük komolyan a tüdőgyulladást! Mit jelez a köhögés?

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés