2024. Július 18. csütörtök
Megelőzés -  Kezelés
A hideg, nyirkos idő mindenkit egyformán érint, mégsem lesz mindenki náthás. A banális, bár kellemetlen nátha azokat támadja meg, akiknek az immunrendszere nincs kellőképpen felkészülve a télre. Vitaminok, gyógynövények, gyógyszerek és homeopátia – mit válasszunk a megelőzés és a kezelés során?

Megelőzés

Öltözködés
A megfázást nem a hideg levegő okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyöngült immunrendszer védekezőképtelensége a kórokozókkal szemben. Ezért fontos, hogy melegen öltözzünk, valamint ügyeljünk arra, hogy a lábunk is meleg és száraz legyen. Megelőzésképpen fogyasszunk kellemes gyógyteákat.

Gyakori kézmosás

Mivel a nátha cseppfertőzés útján terjed, ezért lehetőleg ne fogjunk kezet már fertőzött egyénnel. Mossunk gyakran kezet, hiszen a tömegközlekedési eszközökön is könnyedén összeszedhetjük a kórokozókat, amik kezünk közvetítésével kerülnek szervezetünkbe.

C-vitamin
Számos tanulmány igazolja, hogy a C-vitaminnak megelőző hatása van. Prevenció céljából elég napi 100 mg C-vitaminnal kiegészíteni étkezésünket.

Az immunrendszer erősítése
A rendszeres sétálás minden módon jót tesz az egészségnek. Napi fél óra kiadós séta már érezteti kedvező hatását. Immunrendszerünket erősíti a rendszeres, elegendő mennyiségű alvás is. Vitamindús táplálkozással, vitaminkészítmények fogyasztásával sokat tehetünk a megfelelő védelem kialakításáért. A rendszeres szaunázás nemcsak élvezetes, hanem erősíti a szervezet védekezőképességét is.

Tea gyógynövények kanalak

Kezelés

Illóolajok
Az inhalálás különösen köhögés, torokfájás, mellkasi megbetegedések esetén ajánlható. Töltsünk meg egy tálat meleg, de nem túl forró (!) vízzel, és adjuk hozzá a megfelelő olajat. Terítsünk törülközőt a fejünkre és lélegezzük be mélyen a gőzt. Gyermekeknél soha ne alkalmazzunk inhalálást, a felszálló gőz ugyanis komoly égési sérüléseket okozhat!

Milyen olajat használjunk? Hörghurutra: bazsalikom, benzoin, fenyőtömjén, levendula, borsmenta, rozmaring, eukaliptusz, kámfor, szantál, babér, oregánó. Köhögésre: benzoin, fenyőtömjén, eukaliptusz, mirha, rozmaring, ciprus, borsmenta, fenyő, kakukkfű.

Illatos fürdő
Tegyünk a fürdővízbe 6-8 cseppet az előzőekben felsorolt olajokból. Mivel az illóolajok nem elegyednek vízzel, ezért kézzel keverjük el minél alaposabban. Hatásukat ilyenkor nem bőrön keresztül fejtik ki, hanem a hő következtében párává alakult belélegzett alkotóelemek jutnak be a tüdőnkön át a véráramba.

C-vitamin
Szedjük emelt dózisban, legalább 200 mg-ot naponta.

Gyógyteák

Hársvirág

A népgyógyászatban hagyományosan mint hurutoldót köptetőt alkalmazzák. A légutakban előmozdítja a váladék kiürülését. Más gyógynövényekkel együtt is hatásos. Kellemes íze miatt  élvezeti teaként is szívesen fogyasztják.

Bodzavirág

A bodzavirág az európai népi gyógyászatnak évszázadok óta része, elsősorban izzasztóként, illetve láz és meghűlés esetén alkalmazzák.A bodzavirágból készített teát forrón fogyasztják, lehetőleg mézzel édesítve, de hidegen is iható, mivel kitűnően oltja a szomjúságot, így naponta többször folyadékpótlásra is javasolt a fogyasztása.

Gyógyhatású készítmények

Ha egyszerű megfázásról van szó, aggodalomra semmi ok. Védekező rendszerünk néhány nap alatt legyőzi a kórokozókat. Antibiotikumokkal csak a baktériumok kezelhetők sikeresen, nátha esetén tehát nem jöhetnek szóba. Segítenek az orrcseppek, légtisztító cukorkák, balzsamok.

 

 Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés