2024. Július 18. csütörtök

Szűrővizsgálatok, diagnosztika

vizeletvizsgálat

A vizeletvizsgálat sokrétű diagnosztikára ad lehetőséget. Mit mérnek ilyenkor a vizeletben, hogyan kell helyesen mintát venni, és milyen tünetek esetén szükséges elvégezni?


BŐVEBBEN


vérnyomásmérő, vérnyomás

Az otthoni vérnyomásmérés a magas vérnyomás kezelésével járó fontos feladat, mely hasznosan egészítheti ki az orvosi mérést, különösen abban az esetben, ha a rendszeres klinikai ellenőrzések közötti időben történik.


BŐVEBBEN


nőgyógyászati rákszűrés

Az egyik leggyakoribb női rosszindulatú megbetegedés, a méhnyakrák az utóbbi időben a fiatalabb korosztályt is egyre inkább veszélyezteti. A kezdeti stádiumban lévő betegség fájdalmatlan, gyors vizsgálattal diagnosztizálható.


BŐVEBBEN


Doppler-vizsgálat, ultrahang
A Doppler-vizsgálat egy speciális ultrahangvizsgálat, amivel a vénás és az artériás vér áramlási sebbessége mérhető. A vizsgálat fontos eszköz a Magyarországon népbetegségnek számító érelmeszesedés diagnosztikájában.
BŐVEBBEN


CT-vizsgálat

„CT -re kell mennem” – hangzik el a beteg szájából a mondat, és képzeletében egy cső jelenik meg, ahol vizsgálni fogják. Hogyan működik a komputertomográf, mikor alkalmazzák, mire számíthat a páciens a vizsgálat során? Nézzük meg közelebbről, mi történik, ha valaki „befekszik a csőbe”!


BŐVEBBEN


ultrahang

Az ultrahangot először a hadiiparban alkalmazták, de hamarosan feltűnt a gyógyászatban is, többek között a nem éppen veszélytelen röntgent váltotta le a magzat vizsgálatában.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Ismerje meg! MRI – Mágneses rezonancia vizsgálat Mi történik a gasztroenterológusnál? Mit kell tudni a vérvételről? Tudnivalók a vérnyomásmérésről Biomarkerek a diagnosztika és a gyógyítás szolgálatában PET-vizsgálat: korai rákdiagnózis A daganatos betegségek diagnosztizálása Gyermekek ultrahangos kivizsgálása Egyetlen szűrésből kiderül, hogy Ön is rákos-e Laparoscopia: nézzünk tévét műtét közben A hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői Törődjünk a tüdőnkkel! Jobb félni, mint megijedni! Mikor szükséges a hereultrahang? Minden nap meghal egy nő Magyarországon ebben a megelőzhető betegségben A mellben lévő csomókat minden esetben komolyan kell venni Szűrővizsgálati összefoglaló nőknek Egyedülálló vizsgálattal mutatják ki az érszűkületet a Semmelweis Egyetemen

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés