2024. Július 18. csütörtök
Látható hanghullámok -  Radarkontroll
Közismert, hogy a nagy autóversenyek gépcsodáiban a holnap hétköznapi kocsijainak alkatrészei róják köreiket. Sokkal békétlenebb közegben is igaz ez: a haditechnika eredményei lassan, de biztosan sorra átszivárognak civil életünkbe. Az orvosoknál jó kézbe kerülnek. Az ultrahangvizsgálat a II. világháború "melléktermékének" tekinthető. Ebben az időben a módszert természetesen egész másra, az ellenséges tengeralattjárók és egyéb víz alatti tárgyak azonosítására használták.

Egy skót tudós, Ian Donald figyelt fel rá 1950-ben, hogy némi hasonlóságot mutat a magzatvízben úszkáló magzat és a mélyre merült tengeralattjáró. Donald és munkatársai felhasználták a francia, angol és amerikai kutatók által kidolgozott technikát, s a módszer alkalmasnak látszott a magzat méhen belüli vizsgálatára.

 Ian Donald

Ezt megelőzően a röntgenezést alkalmazták, melynek káros hatása már akkor is nyilvánvaló volt. Sokan tartottak attól, hogy az ultrahang is éppúgy árt az egészségnek, de állatkísérletek sorozata adott megnyugtató választ a kérdésre: az ultrahang ilyen szempontból teljesen ártalmatlan.

A módszer lényege, hogy bizonyos kristályok (elektromosan töltve) az emberi fül számára nem hallható hangokat, nagyobb rezgésszámú hullámokat bocsátanak ki. Ezek az ultrahanghullámok nagy sebességgel terjednek a vízben és vizes közegben, majd visszaverődnek az útjukba kerülő felületekről. A visszaérkezéséig eltelt időből kiszámítható a tárgynak a kibocsátás helyétől mért távolsága.

Ultrahang

Látható hanghullámok

Katódcső segítségével a jelek látható "képpé" alakíthatók. Igaz, ez a kép nem azonos a fényképpel, mégis sok hasznos információt meríthet belőle a kicsit is gyakorlott szem. Ian Donald először nem a terhesség vizsgálatára használta az ultrahangot, hanem műtétre váró hasi daganatokat tekintett meg segítségével. 1957-ben alkalmazta először magzati elváltozások megfigyelésére, sőt 1963-ban magának a terhességnek a felismerésére is.

Radarkontroll

Az első berendezések a háborúból megmaradt radarok felhasználásával készültek, melyekhez oszcilloszkópos képernyőket építettek. A mai, korszerű ultrahangkészülékek forradalmi változáson mentek keresztül. Nélkülözhetetlen eszközzé váltak az orvosi gyakorlat számos területén, készülnek hordozható kivitelben is, azonkívül széles a kínálat a vizsgálófejek típusai tekintetében, melyek igen sokirányú alkalmazást tesznek lehetővé. Ma már egy milliméter (!) nagyságúakat is gyártanak, ezekkel akár a szív koszorús ereinek belsejében is szétnézhet az orvos.

Mivel káros hatása nincs, alkalmazási területe rohamosan terjed. A magzatvizsgálatok mellett egyre gyakrabban használják a gyomorbélrendszer, az agy és a dülmirigy (prosztata) vizsgálatában is.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés