2024. Június 22. szombat
Invazív vizsgálati módszerek  -  Nem invazív módszerek
A Helicobacter pylori baktérium a gyomor fekélyes, gyulladásos és daganatos betegségeinek kialakulásában is szerepet játszhat. Kimutatására a vérvétel mellett kilégzéses vizsgálat is alkalmas, illetve a gyomortükrözés során vett szövetmintából is van rá lehetőség.

A baktérium az egyik leggyakoribb emésztőrendszeri baktérium, amely a széklet révén terjed emberről emberre. Átmeneti lakóként szinte minden ember gyomrában megtalálható, azonban nem feltétlenül okoz gondot. Ha tartósan megtelepszik, képes szinte szétrombolni a nyálkahártya védekező mechanizmusait, és ezzel – más tényezőkkel együtt – számos betegség, például a gyomorfekély, a krónikus gyomorhurut és a gyomordaganatok kialakulásához járul hozzá.

H pyloriEgyes adatok szerint a Helicobacter pylori a magyar lakosság 60-65%-ánál található meg, és a fertőzöttek 10-15 százalékánál alakul ki fekélybetegség. Ha sikerül kiirtani a gyomorból, a fekélyek kiújulásának aránya töredékére csökken. A fertőzöttség diagnózisához szükség van a baktérium kimutatására, amire több – invazív és nem invazív – módszer is lehetőséget kínál.

Invazív vizsgálati módszerek

Gyomortükrözés során lehetőség van szövettani mintavételre és a baktérium abból történő kimutatására. A vizsgálat során a nyelőcsövön át lejuttatott tükrözőeszközön egy hosszú fémdrót vezethető végig, melynek végén néhány milliméteres, nyitható fogó van, s ez kívülről irányítható. Arról a helyről lehet vele mintát venni, melyet a vizsgáló orvos kórosnak ítél. Maga a mintavétel, a vizsgálati anyag kicsípése, illetve a drót levezetése nem okoz semmilyen fájdalmat. Az így nyert mintából a baktérium jelenléte több módon is meghatározható.

Gyors ureázteszt
Ennek során a szövetmintát egy reagens segítségével már a vizsgálatot követő néhány órán belül meghatározható a baktérium jelenléte. Hátránya, hogy nem száz százalékos pontosságú az eredmény: kevés baktérium jelenlétekor álnegatív leletet adhat a vizsgálat, de álnegatív lelet is előfordulhat.

Szövettani elemzés
A gyomorból vett mintából festéssel mutatják ki a baktériumot, illetve a szövetminta szerkezeti elemzésére is sor kerül.

Tenyésztés
Az egyik legbiztosabb diagnosztikai módszer. Hátránya, hogy a baktérium tenyésztése speciális laboratóriumi feltételeket igényel és több napot vesz igénybe; előnye, hogy segítségével megállapítható például a baktrérium antibiotikumérzékenysége, ami célzott kezelést tesz lehetővé.

PCR-módszer
A kórokozó örökítőanyagának ún. polimeráz láncreakcióval történő szaporítása. A szövetminta mellett gyomornedvből, székletből és nyálból is elvégezhető. Nagyon pontos, ugyanakkor drága és bonyolult technika, ezért csak kutatási célokra használják.

Nem invazív módszerek

Szerológiai vizsgálatok
A baktérium meglétére utal, ha a vérben jelen vannak ellene termelt antitestek (IgG és IgA). Ezek vérvizsgálattal történő kimutatása történhet gyorstesztek segítségével, és lassabb, laboratóriumi vizsgálattal is. Mivel az ellenanyagok szintje a sikeres kezelés után csak lassan csökken a vérben, a vérvizsgálat nem alkalmas a kezelés eredményességének meghatározására, nyomon követésére. Az antitestek a székletben is előfordulhatnak, ezért a baktérium megléte székletvizsgálattal is kimutatható, de Magyarországon még kevéssé elérhető.

Otthoni gyorsteszt

Ma már olyan gyorstesztek is kaphatók, amik egy csepp vérből kimutatják a Helicobacter pylori baktériumot. Megbízhatósága több, mint 96%. Ne feledjük azonban, hogy a pozitív teszteredményeknek is lehetnek teljesen ártalmatlan okai, ugyanakkor a negatív eredmény sem jelenti mindig azt, hogy minden rendben van. A végleges diagnózist orvosnak kell felállítania.

Kilégzéses vizsgálat

Az urea kilégzési teszt néven is ismert módszer az egyik legjobb fájdalommentes Helicobacter-vizsgálat. A páciens éhgyomorra egy kapszulát nyel le. Ez előtt, majd fél órával később egy kis zsákba levegőt fúj ki. A kapszulában lévő izotóppal jelölt húgysav a baktérium által termelt ureáz enzim hatására lebomlik. Az ekkor felszabaduló anyagok a kilélegzett levegőbe kerülnek, és a levegőmintából speciális berendezéssel mutathatók ki.

A vizsgálatot megelőző három napban gyomorsavcsökkentő gyógyszert és a vizsgálat előtti egy-három hétben antibiotikumot nem szabad szedni, mert ezek a vizsgálat eredményét meghamisíthatják.

A kilégzéses tesztnek fontos szerepe van a korábban végrehajtott tükrözés és mintavétel során már kimutatott baktérium kiirtásának ellenőrzésében. Előfordulhat ugyanis, hogy az elsőként adott antibiotikum hatására a baktérium nem tűnik el, annak gyógyszerekre való érzékenysége ui. változó, ekkor újabb váltott antibiotikumkombinációra van szükség.

Fontos tudni, hogy a kilégzési teszt, ugyanúgy, ahogy a vérből történő Helicobacter-kimutatás, nem helyettesíti a gyomortükrözést. Ha tehát valaki gyomorpanaszokkal jelentkezik a szakrendelésen és csak a baktérium meglétét akarja igazolni, akkor feltételezhetően betegségének csak egy csekély részét ismeri meg. Nem tudhatja meg ebből, hogy van-e gyomor- vagy nyombélfekély, gyulladása, refluxbetegsége, esetleg daganata.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés