2020. December 04. péntek
Látszólag egészséges embereknél is megállapíthatók lehetnek a szívbetegségek egy, a sürgősségi osztályokon már eddig is alkalmazott vérteszt javított változatának segítségével, közölték amerikai kutatók.

A tesztet, amellyel a troponin nevű fehérje koncentrációját mérik a vérben, jelenleg a szívroham igazolására használják az orvosok mellkasi fájdalmakkal jelentkező pácienseknél. A teszt módosított változatát egy 3500 személy bevonásával zajló reprezentatív amerikai vizsgálatban vetették be.

vérteszt, szívproblémák

A hét éven át zajló felmérésbe bevont személyektől – akik életkora 30 és 65 év között volt – vérmintát vettek, szívüket és más szerveiket pedig orvosi képalkotó módszerekkel, egyebek közt MRI-vel, CT-vel vizsgálták. A James de Lemos vezette kutatásból kiderült, hogy a módosított troponin teszt (cTnT) a résztvevők mintegy negyedénél kimutatta a fehérje jelenlétét. Minél nagyobb volt a troponin szintje, annál nagyobb valószínűséggel jelentkeztek szívproblémák az érintettneknél a követés folyamán, más tényezőktől függetlenül.

A Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi folyóiratban ismertetett tanulmányban magasabb troponinszinteket mértek az idősebbeknél, a férfiaknál, az afroamerikaiaknál és azoknál az embereknél, akiknek szívizomzata megvastagodott vagy meggyengült. A kutatók remélik, hogy az új teszt segítségével a jövőben megelőzhető lesz a szívhalálozások egy része.


Forrás: MTI
2010. 12. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés