2020. Augusztus 06. csütörtök
Vérvizsgálatok egy új generációja gyorsan és megbízhatóan képes kimutatni, hogy szívinfarktust szenved-e az a beteg, akinél mellkasi fájdalom lép fel – állapította meg két új tanulmány.

Európában és az Egyesült Államokban évente 15 millió ember kerül sürgősségi osztályokra szívinfarktus (koszorúér trombózis) gyanúja miatt. Az orvosok manapság kétféleképpen diagnosztizálják: EKG-val és vérvizsgálattal. Az utóbbi a troponin emelkedett szintjét mutatja ki.

szívinfarktus, troponin, vérteszt

(A troponin a vázizom- és szívizomrostokban található fehérjecsoport, amely az izmok összehúzódását segíti. Normál körülmények között nagyon kis mennyiségben található meg a vérben. Ha a szívizom sejtjei károsodnak, a szíveredetű troponin bekerül a véráramba, így a koncentrációja megnő.)

A sürgősségi kardiológiai diagnosztikájában használt, régebbi fejlesztésű vértesztek esetében órák telnek el, amíg kimutatható a troponin fehérje megjelenése a vérben. Az újabb tesztek gyorsabban és pontosabban jelzik az infarktus veszélyét, ezzel idő takarítható meg, és sok-sok életet lehet megmenteni.

A New England Journal of Medicine szaklap legújabb számában két európai kutatócsoport tette közzé tanulmányát a témában végzett kutatásaikról. A Bázeli Egyetemen 718 szívinfarktusgyanús beteg vérvizsgálatát végezték el, összehasonlítva a négy új vérteszt eredményeit a régebbiekkel.

A németországi Johannes Guttenberg Egyetemen pedig 1818 beteg vérét elemezték egy új fejlesztésű teszttel, és hasonlították össze a hagyományos vizsgálattal.

Az új vértesztek pontossága mindkét esetben 94-96 százalékos volt, szemben a jelenleg használtak 85-90 százalékos eredményével.


Forrás: MTI
2009. 08. 28.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés