2021. Január 21. csütörtök
A szem apró ereinek fényképezésével sikerült amerikai kutatóknak kapcsolatot találniuk a szívbetegségek nagyobb kockázata és a között, hogy mekkora légszennyezettségnek volt az egyén kitéve.

A PLoS Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány szerint az egyébként egészséges emberek retinájáról készült fotókon mérhetően szűkebbek voltak az arteriolák (kis artériák) azoknál, akik nagyobb légszennyezettségnek voltak kitéve.

szívbetegségek, szem, erek

A kutatók szerint a hosszabb ideig szennyezett levegőn élőknél három-hét évvel idősebbnek látszódtak ezek az egészen apró erek a retinában. Mint Sara Adar, a kutatás résztvevője, a Michigani Egyetem közegészségügyi fakultásának munkatársa elmondta, az elváltozás egyúttal azt is jelenti, hogy három százalékkal emelkedik az egyénnél a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

A tanulmányban 4607 embert vizsgáltak meg, akiknek életkora 45 és 84 év között volt, és korábban nem volt szívbetegségük. A kutatók a bevont önkéntesek retinájáról digitális fotót készítettek, miután két éven át mérték otthonaikban a levegő szennyezettségét.

A levegőminőséget a vizsgálatot megelőző napon is megmérték, hogy a hosszú távú hatás mellett a rövid távú hatást is figyelembe vehessék az eredmények értékelésénél.


Forrás: MTI
2010. 12. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés