2017. November 18. szombat

Légúti megbetegedések

cigaretta, tüdőrák
Világszerte a tüdőrák okozza a legtöbb halálozást és a legtöbb rákos megbetegedést, ami elsősorban a dohányzással hozható összefüggésbe. Amerikai adatok szerint a tüdőrákos betegek 85%-a aktív, míg kb. 5%-a passzív dohányos.
BŐVEBBEN


asztma
Az asztma öröklődő betegség, de a hajlam mellett környezeti tényezők is közrejátszanak kialakulásában. Az orvostudomány eszközeivel kiválóan karbantartható a probléma.
BŐVEBBEN


asztma
Az asztma előfordulása sajnos évről évre növekvő tendenciát mutat. A betegség lényegében túlérzékenységi reakció, amely összefüggésbe hozható a légszennyezettséggel és a dohányzással is.
BŐVEBBEN


kerékpározás, tüdőkárosodás
A Londonban kerékpárral közlekedő fiatal felnőttek tüdejébe kétszer több korom jut, mint a gyalogosokéba, állapították meg brit kutatók.
BŐVEBBEN


asztmás kisfiú, asztma

Az asztmás rohamok leggyakrabban éjszaka, illetve hajnalban jelentkeznek. Gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál, a fiúk azonban felnőtt korra többnyire tünetmentessé válnak.


BŐVEBBEN


asztma bronchiale

Az asztmás gyerekeknek speciális vizsgálatokon kell részt venniük. Ezek ugyan egyáltalán nem fájdalmasak, mégis sok múlik a gyermek együttműködő-képességén. Orvos és szülő feladata a kis betegek megfelelő tájékoztatása


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A horkolás okai és kezelési módjai Antibiotikum: Szedjük vagy ne szedjük? Lázmérés-kisokos Influenza, nem nátha! Kis éji zene: a horkolás Levegő után kapkodva: a COPD Torokgyík és társai Visszatérő kellemetlenségünk, a nátha Megfázás? - Nem élek vele! Sosem késő letenni a cigarettát! Már megint megfáztam – a nátha és társai Megfázást hozó szeptemberi reggel Hol terjednek a leggyorsabban a vírusok? A heveny orrmelléküreg-gyulladás Az arc- és homloküreg-gyulladás Vigyázat: nyáron is könnyen megfázhatunk! A gyermekkori nátha szövődményei Miért köhög a gyerek? Zsebkendők szezonja: a megfázás Kell egy hét rosszullét? Többet ér a kézmosás a vitaminoknál A leghatékonyabb védekezés influenza ellen Hogyan kerüljük el az influenzát? Elszoruló torokkal: a torokfájás Torokfájás? Kezelje hatásosan! Hurutos hörgők: a bronchitis heveny és krónikus formái A titokzatos tüdőgyulladás Amit a SARS-ról tudni lehet /Az atípusos tüdõgyulladás/
Tömegeket fertőz a tbc Sípoló tüdők: a tüdőasztma Szénanáthás? Eldugult az orra? Az obstruktív alvási apnoé szindróma Törődjünk a tüdőnkkel! Pusztító szenvedély: a dohányzás káros hatásai Új tüdőt nem kaphatunk: a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) A nyelőcsőrák Az asthma bronchiale nem gyógyszeres kezelése Életkoronként eltérő tüneteket okoz a tüdőgyulladás Ne legyen levegő szűkében! Magas vérnyomás a tüdőben: PAH Új COPD terápiát fogadott be az OEP Eldobható papírpohár segíti az asztmásokat Gyilkosabb a légszennyezés, mint az AIDS és a malária együtt Elfúló lélegzet: a COPD Hogyan győzzük le a megfázást? Alapvetések és érdekességek az influenzáról Torokgyulladás nyáron A tbc jelentően növeli a tüdőrák kockázatát Az azbeszt 25 év múlva is képes ölni! A legjobb megoldások nátha ellen Cseppet sem hiányzik: a nátha A gyermekkori tüdőgyulladás Hogyan szabaduljunk meg gyorsan a náthától? Vegyük komolyan a tüdőgyulladást! Mit jelez a köhögés?

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés