2017. December 16. szombat

Máj- és epebetegségek

Az alkohol okozta májkárosodások egyike az alkoholos hepatitisz, mely a májzsugor előtti utolsó stádium. Hogyan károsítja a májat a rendszeres alkoholfogyasztás, és mik a gyógyulás lehetőségei? Egyáltalán, van-e innen visszaút?
BŐVEBBEN


májrombolók, alkohol

Sokan a végsőkig próbára teszik szervezetük tűrőképességét. Alkohol, kokain, heroin, nyugtatók, altatók. Pusztító élvezetek, amelyek elsősorban létfontosságú, páratlan szervünket, a májat támadják meg.


BŐVEBBEN


epekímélő diéta

A túlságosan nehéz, zsíros és fűszeres ételek fogyasztása túlterhelést jelenthet a szervezet számára, melyre érzékeny jelzőrendszerként reagálhat az epehólyag és az epeműködés. Az epekímélő diéta nem csak epebetegeknek javasolt.


BŐVEBBEN


gomba, gombamérgezés
A nyári-őszi gombaszezon ritkán múlik el tragédia nélkül. Az életveszélyes, nem egyszer halálos kimenetelű mérgezésekért elsősorban a sejtpusztulást - főleg májsejtelhalást - okozó gombafajok a felelősek (pl. gyilkos galóca). Mik a gombamérgezés tünetei?
BŐVEBBEN


májbetegség, diéta

A máj létfontosságú feladatokat ellátó szervünk, a méregtelenítés fő helye. Megbetegedése rendszerint igen súlyos állapotokat idéz elő, s kezelése mindannyiszor az étrend módosítását igényli.

BŐVEBBEN


A fertőzések ellen küzdő immunsejteket a máj bizonyos esetekben paradox módon lebontja – állapították ausztrál kutatók, magyarázatot adva arra, hogy más szervekhez képest miért ritkább a kilökődés májátültetés után.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés