2017. Január 20. péntek

Gyermekbetegségek

Iskolakezdés

A kora ősz jellemzően nem a járványok szezonja, és mégis: a kisiskolás gyerekek szüleinek és az alsó tagozatos tanítónéniknek a tapasztalata szerint szeptemberben kiugróan magas az iskolai hiányzások száma. Hogyan lehetne megúszni ezt az időszakot betegeskedés nélkül?


BŐVEBBEN


tetű
A legzártabb magánóvodáktól a legelegánsabb iskolákig bárhol előfordulhat tetűfertőzés. Bármilyen kellemetlen, ha az óvó- vagy tanítónéni erről értesíti a szülőket, kétségbeesésre semmi ok, hiszen ma már hatékony és diszkrét szerek állnak rendelkezésre, amelyek nemcsak eltüntetik a hajas fejbőr élősködőit, hanem egy ideig távol is tartják ezeket.
BŐVEBBEN


felszívódási zavar
A tápanyagok lebontásáért felelős enzimek hiánya vagy csökkent működése felszívódási zavarokhoz vezet, melyek nagymértékben befolyásolják a csecsemő és gyermek testi-szellemi fejlődését.
BŐVEBBEN


gyógyszermérgezés, gyógyszer, mérgezés
Gyermekeink számára komoly veszélyforrást jelentenek a gondatlanul tárolt gyógyszerek. A gyakran halálos kimenetelű mérgezéses balesetek többségéért tehetők felelőssé a színes drazsék, kapszulák.
BŐVEBBEN


intimtorna

Az alhasi és medencealapi, rejtett izmok szerepe nagyon fontos az életben, edzettségük nagymértékben befolyásolja az egészséges életvitelt. Az edzésüket szolgáló intimtorna már gyermekkorban elkezdhető.


BŐVEBBEN


ágybavizelés, enurézis

Ha a gyermek 4-5 éves kora után akaratlanul, vagy néha szándékosan nem megfelelő helyre (ruházatba, ágyba) üríti vizeletét, enurézisről, azaz bevizelésről beszélhetünk. A probléma hátterében szervi és nem szervi, általában pszichés okok állhatnak.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Hogyan kerülhető el a kutyatámadás? Dugulás-elhárítás: orrszívás kisgyermekkorban Asztma bronchiale gyermekkorban Az asztma vizsgálata Az orrfújást is tanulni kell! Lázmérés-kisokos Urológiai megbetegedések kisgyermekkorban Mit kell tudni a vérvételről? A bárányhimlő tünetei, kezelése A fitymaszűkület Torokgyík és társai Ne törje magját! A ciántartalmú őszibarackmag Az első nőgyógyászati vizsgálat A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel Lázas éjszakák Mit sütsz kis szűcs? Fogazati rendellenességek és beszédhibák Mérgező növények a lakásban Szívbetegek lehetnek az elhízott gyerekek Nyirokcsomó-megnagyobbodás gyermekkorban Iskolakezdés az ortopéd orvos szemével Néhány szó a gyógytestnevelésről Kötelező védőoltások gyermekeknek Lázcsillapítás gyermekkorban Immunrendszer-erősítés kisgyermekkorban Babavédelem az új influenza ellen Az arc- és homloküreg-gyulladás A gyermekkori nátha szövődményei Miért köhög a gyerek? Fülfájás télen-nyáron A gyermekkori mandulaműtétről A skarlát A gyermekkori elhízás Gyermekek ultrahangos kivizsgálása Vérnyomásmérés gyermekkorban Laparoscopia: nézzünk tévét műtét közben Vakbélgyulladás gyermekkorban Oknyomozás hasfájás-ügyben Bébibajok: emésztési problémák csecsemőkorban A Gilbert-kór A leggyakoribb gyermekkori szívbetegségek Ártalmatlan szívzörej gyermekkorban A hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői Légzési nehézség újszülöttkorban Az obstruktív alvási apnoé szindróma Ha üres a herezacskó: a rejtettheréjűség A tejallergia tünetei, megelőzése és kezelése Az újszülöttkori sárgaság Az asthma bronchiale nem gyógyszeres kezelése
Tanítsuk meg a gyereket orrot fújni! A cukorfogyasztás csökkentése gyorsan javítja az elhízott gyerekek egészségét Szülők a kórházi ágy szélén A reuma nemcsak az idősek betegsége! Létezik természetes gyógymód asztmára? Fejtetű nem akadály? Védtelenné teszi a gyerekeket a túl sok antibiotikum Új szakmai protokoll a gyermekkori lázcsillapításban A gyermekkori láb- és bokaproblémák felismerése Gyermekkorban is támad a magas vérnyomás 1 éves kor alatt ingyen jár a Pneumococcus elleni védőoltás Éjszakai bepisilés gyermekkorban Mákszemnyi vámpír: a fejtetű A gyermekkori tüdőgyulladás Vörös és fehér: a leukémia Hogyan ismerhető fel a lázgörcs? Mozgássérült gyerekek ortopédiai műtétei A baba bőre: pelenkakiütés (pelenkadermatitisz) Az éjszakai bevizelés komoly betegség Éjszakai ágybavizelés gyermekkorban Nőgyógyászati problémák gyermek- és serdülőkorban Nőgyógyászati vérzészavarok gyermekkorban Ciszta gyermek- és serdülőkorban Hallásjavítás hallókészülékkel A fogszabályozás és az állcsont-ortopédia Az ajak- és szájpadhasadék Vizsgálják a gyermeket Cukorbabák: a gyermekkori cukorbetegség Az egészséges táplálkozás alapelvei gyermekkorban A gyerekeket is fenyegeti a metabolikus szindróma Gyermekek fényvédelme A gyermekszemészet fejlődése Magyarországon Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban Gyermekkorban jelentkező szembetegségek Ha a gyermek elájul Picinykék cipője Alacsonynövés gyermekkorban Ortopéd ambulancia Dudor a térd alatt: a Schlatter-Osgood-féle betegség Hanyag tartás, M. Scheuermann Kedvencem a tornaóra A játék hevében – Gyermekbalesetek Tartásjavító torna – Nem csak gyerekeknek Fél lábbal a földön Ha gáz van a lufival: a latexérzékenység Mérgező növények Mérges ólomkatonák: az ólommérgezés Egészségre nevelés az iskolában

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Dr. Maglics Szilvia Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos
Dr. Maglics Szilvia
Fül-orr-gégészet
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés