2021. Május 10. hétfő
A feltehetőleg Kínából származó zamatos nyár végi gyümölcsnek, az őszibaracknak több mint 2000 fajtáját ismerjük. Többnyire aszerint osztályozzák őket, hogy az adott fajtánál a gyümölcshús könnyedén elválasztható-e a csonthéjas redőzött magtól (magvaválók) vagy sem. E lédús finomságból készülhet dzsem, likőr, ízesíthet süteményeket, fogyasztható frissen vagy aszalva. Ám jobb, ha tudjuk, hogy nem minden része alkalmas a feldolgozásra.

Komoly mérgezésnek teszi ki magát, aki a sárgabarackhoz hasonlóan étkezési célokra kívánja felhasználni az őszibarack magját. A mérgező rész kizárólag a csonthéjon belül található mag. Ciánglikozid-tartalma az enzimek hatására a gyomorban lebomlik, ami ciánmérgezéshez vezethet.

őszibarack

Már viszonylag kis mennyiség elfogyasztása is veszélyes lehet, mérgezést okozhat felnőttnél 10, gyermeknél 2-5 mag. A halálos dózis gyermekeknél már nem több mint 5 szem, míg felnőtteknél kb. harminc barackmag lehet végzetes. Jó ha tudjuk, hogy hasonló mérgezést okozhat a kajszibarack- és a szilvamag is, de tartalmazhatnak méreganyagokat a növények levelei is.

A mérgezés főbb tünetei: kábultság, hangszalagbénulás, rángások, kóma, szívmegállás, légzésbénulás.

Kezelése: a ciánmérgezéseknek megfelelő az eset súlyossága szerint. Rendszerint gyomormosásra és gyógyszeres kezelésre van szükség.

A balesethez feltétlenül hívjunk orvost!


Szerző: Ács Mihály

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés