2020. Július 15. szerda
Az alma héjának egyik összetevője amerikai kutatók szerint segíti az izmok épülését és a zsírégetést, és ezzel nem csak az ideális testre vágyók, de az izomsorvadásban szenvedők számára is segítséget jelenthet.

Christopher Adams, az Iowai Egyetem kutatója munkatársaival laboratóriumi kísérletekben izomsorvadásos emberektől származó izomsejtekben vizsgálta a gének aktivitását, és olyan vegyületeket kerestek, melyek gátolják a sorvadási folyamatot. Mint kiderült, az egyik hatékony gátlószer az alma héjában koncentrálódó urszolsav. Az ezt követő egérkísérletekben sikerült kimutatni, hogy az urszolsav valóban hatásos: akár 15 százalékkal is serkentette az izomnövekedést, és akár felére csökkentette a testzsír mennyiségét.

alma

A vegyület emellett csökkentette a vércukor, a koleszterin és a káros zsírsavak szintjét is a kísérleti állatoknál – derült ki a Cell Metabolism című szakfolyóiratban közzétett eredményekből.

A szakemberek úgy vélik, hogy a vegyület a gének újraprogramozásán keresztül fejti ki hatását. „Érdekes módon, bár az urszolsav növelte az izomtömeget az egerekben, nem növelte a teljes testsúlyt, és további vizsgálatok azt mutatták, hogy az urszolsavval etetett egereknek kisebb volt a testzsír-tartalma, mint azoknak az állatoknak, melyek nem kapták a vegyületet” – tette hozzá Adams.

A szaember szerint az urszolsav különösen hatékony lehet az idősebbeknél, akik izomtömege fokozatosan csökken a természetes izomvesztés következtében. Rajtuk kívül a betegeskedő, ágyban fekvő, vagy csupán túl keveset mozgó emberek számára is hasznos lehet az anyag, amelynek hatását hamarosan embereken is tesztelik majd.


Forrás: MTI
2011. 06. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés