2017. November 17. péntek
Spenót, tojás, borókabogyó, alma és sütőtök – egy horvát táplálkozási szakember azt ajánlja, hogy ezt az öt, tápanyagokban gazdag ételt minden nap fogyasszuk valamilyen formában.

Olja Martinic arra hívta fel a figyelmet, hogy a spenót "titkos fegyver" a csontritkulás ellen, emellett pedig csökkenti a koleszterinszintet. Tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal: vassal, mangánnal és káliummal. Legegyszerűbb elkészítési módja, ha forrásban levő vízbe dobjuk maximum öt percre, majd lecsepegtetés után kis olívaolajjal máris tálalható.

egészséges, étel

A tojás gazdag fehérjeforrás, rendszeres fogyasztása csökkenti a mellrák és a szem makuladegenerációjának kockázatát, és a téli depresszió ellen is hasznos. Martinic keményre főzve tonhallal, olívabogyóval és olívaolajjal salátának elkészítve reggelire ajánlja.

A borókabogyó tele van antioxidánssal, segít megelőzni a glaukómát, a szívbetegségeket, stimulálja az idősödő agy működését akár frissen, akár lekvárként fogyasztva. Télidőben a fagyasztott borókabogyóból fölengedés után mézzel és tejjel mixelve remek italt kapunk.

A közkeletű mondás szerint napi egy alma fogyasztásával elkerülhetjük az orvost. Martinic szerint többet ér egy zsíros ebéd után egy alma, amely csökkenti a koleszterinszintet, mint egy pohár fehér bor. Egy hámozott alma citromlével, őrölt fahéjjal vagy összevágott mandulával a legjobb összeállítás a koleszterinszint csökkentésére.

A sütőtök – szaftos húsa és magjai – erősíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, a prosztatabajok ellen fogyasztása kulcsfontosságú. Sütve, főzve egyaránt finom, de lekvárnak is elkészíthető.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés