2020. Szeptember 22. kedd
A közelgő ünnepi időszak több tízmillió embernek jelenthet problémát világszerte, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásra hajlamosak szeszbevitele ilyenkor gyarapodhat – figyelmeztet a szakértő.

A nagy mennyiségű alkohol rengetegféle gondot okozhat, mind a társas kapcsolatok, mind pedig az egészség vonatkozásában, ráadásul életveszélyes állapotot idézhet elő, amennyiben vényköteles gyógyszerekkel keveredik – mondta Dr. Eric Collins, a connecticuti Silver Hill Hospital pszichiátere. „Fontos, hogy ilyenkor különösen körültekintőek legyünk az ünnepi összejövetelek és bulik alkalmával, s odafigyeljünk azokra a barátokra és családtagokra, akik túlzott alkoholfogyasztás jeleit mutatják” – tanácsolta a szakember. Férfiaknál a két órán belüli öt egységnyi szesz jelent nagy veszélyt, míg nőknél ez a mennyiség ugyanannyi idő alatt négy egység. „Azok, akik már eleve alkoholproblémával küszködnek, jobb, ha kész tervvel érkeznek az ünnepi összejövetelekre. Például egy finom alkoholmentes itallal, illetve érvekkel, hogy miért nem isznak. Ezzel jól lehet kezelni a kihívást jelentő társasági helyzeteket” – magyarázta Dr. Collins.

Az ünnepek közeledtével érdemes igény szerint társaságban tartózkodni, mivel az elszigeteltség depresszióhoz vezethet, amely súlyosbíthatja az alkoholfüggőséget. Az érintetteknek ugyanakkor megfontoltan kell kiválasztaniuk az eseményeket, amelyekre ellátogatnak. Az ételek rejtett alkoholtartalma is árnyalhatja a helyzetet. Az ünnepi tevékenységekben való örömteli részvétel mérsékeli az italozás kockázatát, csakúgy, mint a megfelelő alvás és a rendszeres testmozgás.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés