2024. Július 18. csütörtök
Szénanáthás kötőhártya-gyulladás -  Ekcémás szemek -  Kontaktlencse-allergia -  Kezelési lehetőségek
A szemet érintő allergiák a kötőhártya enyhe irritációjától kezdve egészen súlyos gyulladásáig és a szaruhártya kisebesedéséig széles skálát ölelnek fel. Hogyan ismerjük fel őket?

A szem legfontosabb allergiás megbetegedéseit Dr. Adrian Morris a BBC online egészségügyi portálján foglalta össze.

Szénanáthás kötőhártya-gyulladás

A szezonális allergia, azaz a szénanátha mellé társuló kötőhártya-gyulladás (konjuktivitisz) nagyon gyakori: az össznépesség 25 százaléka szenved benne. Tünetei: a szemek viszketése, nedvedzése és kivörösödése, melyet az időszakosan kiszabaduló, általában fák és fűfélék pollenjei okoznak.

Szem allergiás betegségei

Gyermekek közt fellelhető a betegségnek egy komolyabb fajtája, a tavaszi konjuktivitisz. A szemek a sűrű váladéktól összetapadnak, fájdalmasak, főként, amikor ébredéskor kinyitják őket. A belső szemhéjak feldagadnak, a kötőhártya viszket, váladékozik, ég. Szaruhártya-sérülés is bekövetkezhet, ha az állapotot nem kezelik.

Egész évben előfordul a perjeallergia, a házi poratka és a macskaszőr kiváltotta allergiákkal együtt. A tünetek enyhébbek az időszakos allergiás kötőhártya-gyulladáséhoz képest.

Ekcémás szemek

Ritka, de a szemet érintő allergia legsúlyosabb megnyilvánulása a keratokonjuktivitisz. Dr. Morris szerint főleg felnőtt férfiaknál fordul elő, azonban más online források szerint középkorú nőknél is gyakori. Ez az elváltozás a szem erős gyulladását eredményezi, amely az ekcémáéval megegyező tüneteket mutat. Ez a maradandó állapot állandó viszketést, a szemek kiszáradását és homályos látást okoz, valamint a szaruhártya duzzadásával és kisebesedésével járhat. A szemhéjfertőzés és az ekcéma gyakoriak, idővel a szemlencsén szürke hályog is kialakulhat.

Kontaktlencse-allergia

A kontaktlencsét viselők esetében a szem allergiás felületein kifejlődhet, és nagy méreteket ölthet a papilláris konjuktivitisz (szemölcsös szemallergia), amit a kontaktlencse okozta helyi irritáció vált ki. Ez általában a felső szemhéj belső felületét érinti. Az egyszer használatos kontaktlencsék segíthetnek a tünetek kezelésében, ám a kontaktlencse alkalmankénti viseletét fel kell függeszteniük az érintetteknek.

Kezelési lehetőségek

Az antiallergiás szemcseppek – mint a nátrium-kromoglikát, nedokromil, olopatadin és lodoxamid hatóanyag-tartalmúak – rendszeres használata segíthet az enyhe, szezonális irritációk kezelésében. A nem nyugtató hatású orális antihisztaminok (cetirizin, loratadin, mizolasztin és fexofenadin) szintén segíthetnek, főleg a nazális allergiák esetében. Javasolt a kortikoszteroid-tartalmú szemcseppek alkalmankénti használata a súlyosabb szemallergiákra, de ez a kezelés csak rövid ideig tartson.

Soha ne használjon szteroidos szemcseppeket közvetlen orvosi felügyelet nélkül. Habár a szem allergiás tünetei hatékonyan kezelhetők velük, használatuk nem kívánatos mellékhatásokhoz, pl. zöld hályoghoz (glaukóma), szürke hályoghoz vagy fertőzéshez vezethet.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés