2024. Július 18. csütörtök
A szürke hályog -  A műtéti kezelés
Az időskori szürke hályog a 60-70 éves korosztály betegsége, de az utóbbi időben egyre fiatalabb páciensekkel is találkozunk. Ezekben az esetekben feltételezik a megváltozott napsugárzás káros hatásait, szemben az időskori formával, amelynél a szemlencsének a romló vérkeringés miatti zavaráról lehet szó. Ez, a műtét nélkül vaksághoz vezető betegség manapság már jól gyógyítható.

Az éles látás feltétele, hogy a külvilágból a tárgyakról érkező fénysugarak a szem rétegein keresztül a látóhártyára – retinára – jussanak. A szem elülső rétegei ún. törőközegei teljesen tiszták, átlátszóak. A fény akadálytalanul ér el a retináig. Bármelyik rétegben támadhat azonban olyan betegség, mely az átlátszóságot csökkenti. A szürke hályog – laikusok által is ismert nevén a katarakta – a szemlencse betegsége. A lencse a szem belsejében, a színes szivárványhártya mögött helyezkedik el, finom rostokkal körberögzítve. Jelentős szerepe van a fénynek a retinára történő összegyűjtésében.

szürke hályog, katarakta

A szürke hályog

Az előbbiekből következik, hogy ha a lencse állományában homályok, fényt át nem eresztő foltok keletkeznek, a látásélesség csökken. Kezdetben a lencsehomályok a lencse széli részén helyezkednek el, ilyenkor a látást még nem zavarják. Később egyre vaskosabbakká válnak, és elérik a középső területeket is. A beteg fokozatosan romló látásra panaszkodik. A két szemen általában nem egyforma gyorsasággal zajlik a betegség. A hályog teljes kifejlődésének idejét nem lehet megjósolni. Néha 10 évig is eltart, máskor fél év alatt operálhatóvá válik.

Ismert másféle szürke hályog is. Így a veleszületett forma, mely fejlődési rendellenesség miatt alakul ki, ritkábban anyagcsere-betegség okozza. Jellegzetes a cukorbetegségben megfigyelt katarakta, de szürke hályog fejlődhet ki a szemgolyót megnyitó és a szem tompa sérülései kapcsán is, valamint más szemészeti megbetegedésekhez is társulhat.

A műtéti kezelés

Az elszürkült szemlencse eltávolítása a lencsetokkal együtt nagy lépés volt a katarakta-sebészet terén. A szemlencse optikai hatását +10 dioptriás szemüveggel lehet pótolni messzire nézéshez, +13 dioptriással közelre nézéshez. Ennek viselése kényelmetlen a beteg számára, bár jó látásélességet biztosít.

Logikus elgondolás volt, hogy a normál élettani helyzethez hasonlóan a beteg lencse helyére műlencsét építsenek be. Ezzel a szem stabilitását is helyreállítják, a beteg pedig nem kényszerül vastag, nehéz szemüveg viselésére.

A beépítésre kerülő műlencsék felépítése, szövetbarát anyaga, elhelyezése a szemben és a rögzítés módozatai sokat változtak, fejlődtek. A nagyszámú szürkehályog-műtét végzése során nyert tapasztalatok a műtéti technika finomodásához vezettek. Ma hazánkban is sok intézetben képesek hibátlan technikával, jó eredménnyel dolgozni.

Az időpont meghatározása az operáló orvos és a beteg megegyezésén múlik. Ha mindkét szemen nagyon zavaró hályog van, vagy ha fiatalabb korban akadályozza a munkavégzést, korábbi időpontban is elvégezhető. Máskor – ahogy mondani szokták – meg kell érnie. Gondot okozhat a túlérett hályog is, zöld hályogot, gyulladást, a lencse leszakadását idézheti elő. A műtét utáni látásélesség a szem egészségének állapotától is függ. Ha nincs más betegsége a szemnek (pl. zöld hályog, szemfenéki meszesedés, látóideg-károsodás), jó eredmény várható.


Szerző: Dr. Szandányi Judit
szemész szakorvos
2009. 10. 07. (Aktualizálva - 2012. 09. 20.)
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés