2024. Július 18. csütörtök
Homályos látás, kifakult színek és gyengébb éjszakai látás. A legtöbb szemüveges ember számára mindez annak a jele, hogy ideje erősebb szemüveget venni, sok ezer középkorú, amúgy egészséges ember számára azonban a tünetek a szürke hályog előjelei lehetnek, figyelmeztetnek brit szakemberek.

A szürke hályog a szemlencse állományának bizonyos fokú, akár teljes elszürkülését jelenti. Az áttetszőség megszűnése megakadályozza, hogy megfelelő fény jusson a külvilágból a szem belsejébe, a retinára, így homályos látás alakul ki.

szürke hályog

Az utóbbi időben meglepő módon megemelkedett a szürke hályoggal kezelt páciensek száma. Húsz évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha valakinél 60 éves kor alatt diagnosztizálták a betegséget, Shafiq Rehman, a Yorkshire-i Szemklinika sebésze szerint viszont csak az elmúlt nyolc hónap során négy 40 év körüli páciens fordult hozzájuk szürke hályoggal.

Az egyre fiatalabb korban jelentkező szürke hályogra az egyik lehetséges magyarázat, hogy az emberek egyre jobban odafigyelnek a szemük egészségére, és gyakrabban járnak szemészhez, ahol idejében diagnosztizálják a problémát – mondta Larry Benjamin, a Stoke Mandeville Kórház szemsebésze. Shafiq Rehman szerint sokan éveken keresztül élnek meggyengült látással szürke hályogból kifolyólag, de nem törődnek a problémával, és nem kezeltetik szakorvossal. A szürke hályog azonban idővel egyre jobban elterjed, és végül az életminőség komoly romlásához vezet.

Néhány esetben nagyon nehéz diagnosztizálni a szürke hályogot, mert a szürke folt épp a szemlencse magjának közepén található. Az elváltozás műtéti kezelését rendszerint helyi érzéstelenítéssel végzik. A 40 perces műtét során egy apró szondát juttatnak a szemlencsét körülvevő tokba, ahol magas frekvenciájú hanghullámokat kibocsájtva lebontja a homályos látást okozó fehérjét. Az eltávolított fehérjét kiszívják, és a szemlencsét műanyag lencsével pótolják.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés