2024. Július 17. szerda
A zöld leveles zöldségekben és színes gyümölcsökben megtalálható karotinoidok javítják a látást, és segítségükkel megelőzhetők az időskori szembetegségek – derült ki egy tanulmányból.

A Georgiai Egyetem kutatói számos korábbi vizsgálat felhasználásával hasonlították össze a karotinoidok csoportjába tartozó lutein és zeaxantin látásra gyakorolt hatását. Ezek a vegyületek fontosak az emberi látás, különösen az ideghártya (retina) szempontjából.

Zöld levelesek látás

Kiderült, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is.

Dr. Billy R. Hammond, a tanulmány vezető szerzője elmondta: „A lutein és a zeaxantin hatásai nagyon fontosak, mivel biológiai úton javíthatják a látást. Egy 2008-as vizsgálat szerint a két színanyag védi a retinát és a szemlencsét is, így megvédhetnek az időskori szembetegségek, például a makula degeneráció és a szürkehályog ellen is.”

A lutein megtalálható a sötétzöld színű zöldségekben, például a spenótban, a brokkoliban, az avokádóban, a zeaxantin pedig a sárga és narancsszínű gyümölcsökben, illetve mindkét anyag jó forrása a tojás.

 


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés