2024. Július 18. csütörtök

Fusson, hogy meg ne vakuljon!

futás, makuladegeneráció, AMD, szürke hályog
1 . oldal
Egy nemrég végzett felmérés szerint a rendszeres testmozgás, például a futás csökkentheti a látásromlást, segíthet megőrizni a látási képességeket.

Minél többet fut valaki, annál kisebb a valószínűsége az időskori makuladegeneráció (AMD) kialakulásának, emellett pedig úgy tűnik, a férfiak esetében a szürke hályog kialakulásának kockázata is csökken. A makuladegeneráció a retina középső részét érintő betegség, ami az időskori látásromlás és vakság egyik leggyakoribb oka.

futás, makuladegeneráció, szürke hályog

„Sokan az öregedés elkerülhetetlen velejárójaként gondolnak a látásromlásra – nyilatkozta Dr. Paul T. Williams, az Ernest Orlando Lawrence Berkeley Országos Laboratórium munkatársa. – Pedig ha fiatalabb korunkban gondolunk a megelőzésre, sokat tehetünk szemünk épségének megóvásáért.”

A mostani kutatás során összesen 42 ezer, 18 év feletti férfi és nő életét követték figyelemmel. Az évek során 733 férfinál és 179 nőnél alakult ki szürke hályog és 110 férfinál, valamint 42 nőnél jelentkezett makuladegeneráció.

Az eredmények szerint az aktív, sportos és vékony férfiak vannak legkevésbé veszélyben a szürke hályog szempontjából. A túlzottan magas testtömegindexű (27,5 feletti) férfiak esetében mintegy 88 százalékkal nő a szembetegség kialakulásának valószínűsége – állítják a tudósok. Az AMD kialakulásának valószínűsége az adatok szerint egyre csökken, minél többet fut valaki naponta. Ez a naponta 2-4 kilométert futók esetében 19 százalékos csökkenést jelent.


Forrás: Medipress
2009. 02. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés