2024. Július 17. szerda
Könnyen terjed -  Mielőbb kezeltetni! -  Allergia tünete is lehet
Szemünket számtalan apró hajszálér hálózza be, melyeket normális esetben nemigen vehetünk észre. Ennek oka egyszerű. A csillogó felszínű, vékony kötőhártya ereinek többségében nem áramlik vér. Más a helyzet azonban, ha ezt a hártyát valamilyen "támadás" éri, a hajszálvékony erecskék rögtön megvastagodnak és megtelnek vérrel, aminek eredményeképpen szemünk a húsvéti nyusziéhoz válik hasonlatossá.

A kivörösödött szem a heveny kötőhártya-gyulladás egyik jele, melyet vírus, baktérium, mechanikai hatás, vegyi anyag, sugárzás, és allergiás hajlam egyaránt előidézhet. Az első két esetben a kivörösödés először általában csak az egyik szemen jelentkezik, s csak később terjed rá a másikra is, míg az allergiás eredetű eseteknél ez a tünet szinte mindig mindkét szemen jelentkezik. A kötőhártya-gyulladás az esetek többségében hamar elmúlik, kezelés nélkül azonban a betegség idültté is válhat, ami komoly problémákat is okozhat.

Szemen szedett artalom

Könnyen terjed

A kivörösödött szemek mellett a kötőhártya-gyulladás másik jellegzetes tünete a szem váladékozása. A váladék a kiváltó okoktól függően többféle lehet: vízszerű, nyákos, gennyes és nyákos-gennyes. További jele lehet a betegségnek a fényérzékenység, illetve a fájdalom.

A kórokozók terjesztette kötőhártya-gyulladások közül a legelterjedtebb az adenovírus okozta gyulladás. A vírus többnyire a fertőzött váladékkal szennyezett ujj érintése folytán terjed, de uszodák, strandok vize is közvetítheti. Bár a tapasztalatok szerint a gyakori kézmosás csökkenti a fertőzésveszélyt, a kötőhártya-gyulladásban szenvedő különösen, ha kisgyermekről van szó jobb, ha kerüli pajtásai társaságát, mivel a gyakori érintkezés pillanatok alatt szétszórja a fertőzést terjesztő kórokozókat.

Mielőbb kezeltetni!

Mint említettük, kötőhártya-gyulladást baktériumok is okozhatnak. A különösen heves lefolyású esetekért mindenekelőtt a Neisseria gonorrhoeae, illetve az agyhártya-gyulladást is keltő N. meningitidis nevű baktériumok tehetők felelőssé. A főbb tünetek: a szemhéjszélek és környéki nyirokcsomók duzzanata és a bőséges, sárgászöld színű, gennyes váladék. Fontos a gyors orvosi beavatkozás, mivel e nélkül a szaruhártya kifekélyesedhet, akár át is lyukadhat, aminek maradandó látáskárosodás is lehet a következménye. Az említett baktériumokon túl további három kórokozó jelent fenyegetést a kötőhártyánkra. A Streptococcus pneumoniae és a Haemophilus influenza elsősorban a gyermekek, míg a Staphylococcus aureus főleg a felnőttek körében okozhat gennyes szemgyulladást.

A szem kivörösödése, az égető érzés, a könnyezés és váladékozáson túl jellemző tünet, hogy reggelre a szemhéj szélei szinte összeragadnak, a beteg alig tudja kinyitni a szemeit. Noha ezek a fertőzések kevésbé súlyosak, a mielőbbi kezeléssel hamarabb gyógyul meg a szem, s egyben csökken a fertőzés terjedésének esélye, valamint a szövődmények kockázata is.

Allergia tünete is lehet

Inkább csak kellemetlen, mint súlyos tünetekkel jár az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás, melyet általában valamilyen virágporral való érintkezés vált ki. Az orrfolyáson túl az allergiás beteg szeme kivörösödik, viszket és könnyezik, a szemhéja pedig általában megduzzad. Hasonló tünetek lépnek fel, ha túlságosan megerőltetjük a szemet, például a számítógép monitorja előtt.

A kötőhártya-gyulladások közül a leghatásosabban a baktériumos eredetű fertőzések gyógyíthatók, hiszen a betegségek antibiotikumokkal jól kezelhetők, mindazonáltal a vírusok ellen is vannak már kiváló hatású gyógyszerek, amelyekkel az allergiás eredetű tünetek is jól kordában tarthatók.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés