2024. Július 17. szerda
Ne csak a napszemüveg legyen UV-szűrős -  Kontaktlencse a strandon is -  Sminkelés és lencseviselés
A vakáció, a felhőtlen kikapcsolódás és a strandolás ideje alatt is fokozottan vigyáznunk kell magunkra, egészségünkre. Különösen igaz ez a szemünkre, hiszen a nyár több veszélyforrást is rejt magában, amelyekre érdemes odafigyelnünk, pláne, ha egyébként is látáskorrekcióra szorulunk, azaz szemüveget vagy kontaktlencsét viselünk.

Ne csak a napszemüveg legyen UV-szűrős

„Nyáron két dologra igazán fontos odafigyelni: az egyik az UV-sugárzás, amelynek szemünk erőteljesen ki van téve, így egy megfelelő és igazán jó minőségű napszemüveggel folyamatosan védeni kell. A kontaktlencsék egy részét szintén ellátják UV-szűrő réteggel, meg kell azonban jegyeznem azt, hogy ez nem alkalmas a teljes védelemre, tehát nem helyettesítheti az UV-szűrős napszemüveget, ez egy plusz szolgáltatása lehet a kontaktlencséknek, de teljes körű védelmet nem nyújt.” – tanácsolja dr. Bujdosó Anna szemészorvos, kontaktológus.

Szem egészsége nyáron

„A kontaktlencse-viselés valamilyen szinten növelheti a fényérzékenységet, de elsősorban csak a kezdeti viselési időszakban. Tehát a lencséhez való teljes hozzászokás után ennek nincs igazából jelentősége, mindenkit egyaránt károsít az UV-sugárzás. Mindenkire vonatkozik ugyanakkor, hogy lehetőleg csakis UV-szűrővel ellátott, jó minőségű napszemüveget viseljen. A sötét napszemüvegek alatt a pupillák ugyanis kitágulnak, és ha nincs UV-szűrővel ellátva a szemüveg, akkor még nagyobb kár érheti szemünket, mintha nem vennénk fel napszemüveget, amikor is a hunyorgás hatására összeszűkül a pupillánk.”

Kontaktlencse a strandon is

„Szemüvegben senki nem szeret strandra járni, ilyenkor még azok is szívesen vesznek fel kontaktlencsét, akik egyébként szemüveget használnak a látáskorrekcióra. A rendszeres kontaktlencse-viselők pedig ilyenkor sem mondanak le az általuk preferált kényelemről. A kontaktlencse és a strandolás vonatkozásában viszont van egy veszélyes kórokozó, amelyet acanthamoebanak hívnak, és ami mindenütt ott lehet a környezetünkben.

Miután ez a kórokozó rendkívül ellenálló, nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem is lehet elpusztítani klórozással sem, így megtalálható lehet az uszodák vizében és a természetes vizekben egyaránt, csapvízben, tavakban, folyókban is. Ha ezek a kórokozók rákerülnek a lágy kontaktlencse felszínére, ott el tudnak szaporodni, bekerülnek a tokba, a tokban tovább szaporodnak, főleg, ha a lencséket nem megfelelően tartjuk tisztán, onnan pedig továbbkerülhetnek a szemre és nagyon komoly fertőzéseket okozhatnak.”

Dr. Bujdosó Anna szerint tévhit, hogy kontaktlencsével nem lehet fürödni, úszni, bár az említett fertőzésveszély miatt nem örülnek neki a szakemberek. Nem beszélve arról a veszélyről, hogy a szembe kerülő víz könnyen lemoshatja a szemben lévő lencsét és az pillanatok alatt elúszhat. Az egynapos, eldobható kontaktlencsék segítségével a szemüvegviselők is élvezhetik a strandolás örömeit.

Sminkelés és lencseviselés

„Természetesen a hölgyek nyáron sem szívesen mondanak le arról, hogy sminkeljék a szemüket. Ilyenkor is érvényes az általános szabály, hogy először a kontaktlencsét kell behelyeznünk, és csak utána fessük ki a szemünket. És ha lehet, részesítsük előnyben a vízoldékony szemfestékeket az olajos alapúakkal szemben, hiszen ez utóbbiak belekerülve a szembe maradandó nyomot hagyhatnak a kontaktlencsénken” – tanácsolja dr. Bujdosó Anna.

Senki se feledkezzen meg arról, hogy a kontaktlencse viseléséhez elengedhetetlen a megfelelő szakorvosi vizsgálat. Legyen szó fiatalról, vagy idősről, óvjuk nyáron is a szemünk egészségét!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés