2024. Július 24. szerda

Az európaiak több mint fele túlsúlyos vagy elhízott – olvasható abban az előterjesztésben, amelyet e héten tárgyal Brüsszelben az Európai Parlament, és amely jobb iskolai tájékoztatást, a hizlaló termékek hirdetésének korlátozását, mozgásra ösztönző reklámokat, illetve a mesterséges transzzsírsavak betiltását javasolja a jelenséggel szembeni küzdelem eszközeként.


Az elhízás olyan európai népbetegségnek számít, amelynek bőségesen van utánpótlása a fiatalabb nemzedékek soraiban: az EU-ban élő kövérek közt 27 millió a gyerek. Évente 1,3 millió gyerek „eszi be magát” ebbe a kategóriába.

kövér házaspár sportruhában, kövér, elhízás

Az előterjesztés emlékeztet arra: tudományosan elismert tény, hogy a hasi elhízás az egyik fő előjele számos túlsúlyhoz kapcsolódó betegségnek, mint például a szív- és érrendszeri betegségeknek, illetve a cukorbetegségnek. Az európai polgárok az elhízást elősegítő környezetben élnek, és az ülő életmód megnövelte az elhízás kockázatát.

Az előterjesztést támogató képviselők felszólítják a tagállamokat, ismerjék el krónikus betegségnek az elhízást. Támogatást javasolnak az iskolai gyümölcsfogyasztást segítő programok elindításához, az általános iskolákban pedig az egészséges táplálkozásról és az egészségről szóló órák tartásához.

A tervezet szerint biztosítani kellene, hogy az iskolai automaták egészséges kínálatot nyújtsanak. Az alacsony tápértékű, magas cukor-, só- és zsírtartalmú termékekkel kapcsolatos iskolai hirdetéseket, illetve szponzorálást az iskolai hatóságok kéréséhez vagy kifejezett beleegyezéséhez kellene kötni, és a szülői munkaközösségnek kellene felügyelnie az ilyen tevékenységet.

Az előterjesztés a mesterséges transzzsírsavak uniós szintű betiltását szorgalmazza, mert a tudomány jelenlegi ismeretei szerint a transzzsírsavak túlzott fogyasztásához megnövekedett szív- és érrendszeri kockázatok társulnak.

A dokumentum felhívja a médiaszektor valamennyi szereplőjét, hogy a tagállamokkal és a sportszervezetekkel együttműködve ösztönözzék a fiatalokat a testmozgásra, sportolásra.


Forrás: MTI
2008. 09. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés