2024. Július 21. vasárnap
Vigyázat! Ha közeli barátunk testsúlya vészes gyarapodásnak indul, mi is nagy eséllyel meg fogunk hízni – szűrhető le a tanulság egy nagyszabású amerikai vizsgálatból.

Az elhízást manapság már járványként szokás titulálni, olyan gyorsan és nagymértékben terjed a gazdaságilag fejlett országokban, egy tanulmány szerint azonban a túlzásba vitt evés és a mozgáshiány mellett a társas kapcsolatok is nagyban befolyásolják ezt a folyamatot.

fertőző elhízás túlsúly fogyás

A Harvard és a Kalifornia Egyetem kutatói szerint a hozzánk közel álló barátok testalkata igen nagy hatással van saját súlyunkra is. A kutatók egy kisváros lakóiról és azok leszármazottairól készült, 32 éven át zajló felmérés eredményeit vizsgálták. Amellett, hogy a kb.12 ezer résztvevő egészségi állapotáról 1948-től kezdve négyévente felmérés készült, a városka szociális hálóját is feltérképezték, így lehetővé vált az egymással rokoni vagy baráti kapcsolatban állók egészségének összehasonlítása.

A résztvevők testtömeg-indexének összevetésekor tisztán kirajzolódott az a trend, amely az egész USA-ra jellemző: a lakosok idővel egyre kövérebbek lettek. (Ma az amerikaiak hatoda túlsúlyos, 31%-uk pedig elhízott, miközben 30 évvel ezelőtt az utóbbi arány még csak 15%-os volt.)

A kutatóknak az is feltűnt, hogy a vékonyabb és testesebb alkatúak egymástól jól elkülönülő csoportokba szerveződtek. A további statisztikai vizsgálatból kiderült, hogy ez nem tulajdonítható pusztán annak, hogy az emberek eleve a hasonló testalkatúak barátságát keresnék, vagy hogy ugyanolyan ételeket és fizikai aktivitásokat kedvelnek.

A kutatók azt tapasztalták, hogy ha valaki hízott, a hozzá legközelebb álló barátai 171%-os eséllyel lettek szintén testesebbek. Érdekes módon a testvérek és a házastársak befolyása ilyen szempontból kisebbnek bizonyult: a testvér meghízása csak 40, a házastársé pedig 37%-kal növelte a testsúly-gyarapodás esélyét. Az is kiderült, hogy a földrajzi távolság nem befolyásolja a barátság e téren mutatott hatását, és míg pocakos szomszédunk semmilyen hatással nincs ránk, tőlünk messze élő túlsúlyos barátunk már igen. Szintén érdekes, hogy még a barátaink barátainak testalkata is befolyásolhat minket: ha ők meghíznak, 20%-os az esély, hogy mi is így járunk majd. Az eredmények szerint az azonos nemű barátok befolyása nagyobb, mint az ellenkező neműeké.

James Fowler, a Kalifornia Egyetem kutatója szerint úgy tűnik, hogy a közelünkben élők külső megjelenése nagyban befolyásolja azt, hogy milyen testalkatot tartunk normálisnak. Ha azt látjuk, hogy a barátaink testesek, saját magunkkal kapcsolatban is elfogadjuk, ha meghízunk, mivel életmódunk kialakításakor tudatosan vagy akaratlanul is mások példáját vesszük alapul.

A kutatásban szintén részt vevő Nicholas Christakis, harvardi professzor szerint az már korábban is bizonyos volt, hogy a csoportos fogyókúrázás sokkal nagyobb sikerrel kecsegtet, mint amikor egyedül küzdünk a kilók ellen, ám az elhízással foglalkozó kutatók eddig inkább a genetikai tényezőkre és a fizikai folyamatokra koncentráltak. Most azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a társas kapcsolatok jelentőségével is érdemes foglalkozni.

Ha tehát fogyni szeretnénk, ne magányosan vágjunk bele a fogyókúrázásba, hanem vonjuk be túlsúlyos barátainkat is, így biztosan nagyobb sikerrel járunk majd; illetve legyünk résen, ha barátaink hízni kezdenek.


Forrás: Medical News Today
2007. 08. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés