2024. Július 24. szerda
Tavaly 124 ezernél több európainál fejlődött ki rák túlsúly miatt, az egyre növekvő testzsírtartalom pedig további tízezreket veszélyeztet – közölték brit kutatók a Berlinben zajló európai rákkongresszuson.

Egy európai túlsúlyos emberek körében végzett tanulmányból az derült ki, hogy elhízás miatt leginkább a közép-európai országokban, Csehországban, Lettországban, Szlovéniában és Bulgáriában emelkedett az új rákos megbetegedések aránya. A leggyakoribb ráktípusok, melyek a fölös testzsírhoz köthetők, a méhnyálkahártya rákja, a mellrák, valamint a vastag- és végbélrák.

elhízás, rák

Andrew Renehan, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője elmondta: lehetséges, hogy az elhízás okozza majd a rákos esetszám növekedésének legnagyobb hányadát a nőknél a következő évtizedben.

Renehan az Egészségügyi Világszervezet (WHO), valamint a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség adatait felhasználva kiszámolta, hogy 2002-ben mintegy 70 ezer új rákos esetet okozott az emberek túlsúlya vagy elhízása harminc európai országban. Az adatokat 2008-ra kivetítve – a módosító tényezők figyelembevételével – azzal lehet számolni, hogy ekkor már 124 050 rákos megbetegedést idézett elő az elhízás.

A férfiaknál az új esetek 3,2 százalékát, a nőknél 8,6 százalékát okozhatta a túlsúly, ám országonként igen eltérő az arány. A probléma a közép-európai országokban a legnagyobb, Franciaországban és Dániában a legkisebb.


Forrás: MTI
2009. 09. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés