2024. Július 24. szerda
Az elhízás számos szempontból káros az egészségre, a nők esetében ráadásul további veszélyt jelent, hogy kutatások szerint a mellrák kialakulására is hajlamosít. Jó hír azonban, hogy napi 30-60 perc testmozgással kivédhető a kockázat.

Az elhízás általában növeli a rosszindulatú daganatos megbetegedések rizikóját, ám az emlőrák esetében emellett rövidíti az élettartamot, és hajlamosít a betegség kiújulására is. Az összefüggés okai sokak által vizsgált téma.

mellrák, elhízás

Egy, a Texasi Egyetem houstoni M. D. Anderson Rákközpontjában zajló kutatásból kiderült, hogy a harmadik stádiumú lokálisan előrehaladott mellrákos betegek kétharmada túlsúlyos. A kövér betegek körében nagyobb arányban állapítottak meg gyulladásos emlőrákot, mely egyébként ritkább, ám a prognózisa rosszabb. Egyesek szerint mindez annak köszönhető, hogy az elhízott betegek esetében nehezebb diagnosztizálni a daganatokat, ezért későbbi stádiumban fedezik fel a betegséget.

Emellett az elhízás következtében ingadozhat egyes hormonok szintje is, melyek szintén összefügghetnek a rosszindulatú emlődaganatok kialakulásával. Dr. Jennifer A. Ligibel, a bostoni Dana-Farber Rákintézet kutatója szerint a súlyosabb betegeknek magasabb az ösztrogénszintjük, és tanulmányok szerint a magas inzulinszint is – mely a 2-es típusú cukorbetegségre jellemző, ami pedig gyakoribb elhízás esetén – növeli a rák kiújulásának gyakoriságát.

Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy az elhízott nők ritkábban járnak el az emlő- és a méhnyakrákszűrésre, ami szintén hozzájárulhat a jelenséghez. Különösen a menopauza idején kell odafigyelni a nőknek a testsúlyukra, ilyenkor ugyanis az elhízás különösen növeli a mellrák kockázatát, vélhetően az emelkedett ösztrogénszintnek köszönhetően – mondta el Colleen Doyle, az Amerikai Rák Társaság táplálkozási és testmozgásügyi igazgatója. Doyle felhívta azonban a figyelmet, hogy vizsgálatok szerint napi 30-60 perc közepes-erős intenzitású testmozgás már csökkenti a rizikót.


Forrás: Medipress
2008. 11. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés