2024. Július 24. szerda
Ha a családjukban előfordult már mellrákos megbetegedés, a nők igen nagy eséllyel számíthatnak a betegség kialakulására, még akkor is, ha nem hordozzák a mellrák kialakulásával szoros összefüggésbe hozható két genetikai mutációt.

Kanadai kutatók olyan, átlagosan 48 éves nőket vizsgáltak, akik családjában már előfordult mellrákos megbetegedés, de ők maguk nem hordozták a BRCA1 és BRCA2 géneket, amelyek a mellrák különösen agresszív, örökletes formájának kialakulásáért felelnek. E gének növelhetik a petefészekrák kialakulásának esélyeit is, de a most vizsgált csoportnál ez a jelenség nem volt megfigyelhető.

mellrák

„Az ilyen nőknek közel négyszer nagyobb az esélyük a mellrákos megbetegedésekre, mint kortársaiknak – nyilatkozta Dr. Steven Narod, a Toronto Egyetem munkatársa. – Ilyen veszélyeztetettségi fok mellett pedig érdemes számításba venni bizonyos megelőző intézkedéseket és szűrővizsgálatokat.”

Az utóbbiak közül a leghatékonyabb a mágneses rezonancia vizsgálat (MRI), ami sokkal érzékenyebb, mint a mellrák szűrésére használt mammográfia; a betegség megelőzéséhez a veszélyeztetett csoportba tartozó nők pedig a mellrák kezelésére használt gyógyszert kaphatnak.

Dr. Narod szerint a BRCA1 és BRCA2 mutációval élő nők mellrák-kockázatához képest a génnel nem, de a családi halmozódás miatt veszélyeztetett nőknek életük során a betegség kialakulásának 80%-os kockázatával kell számolniuk. A két génmutációhoz köthető mellrák kialakulásának veszélye különösen magas az askenázi, zsidó és kelet-európai nők esetében.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés