2017. Április 29. szombat

Gyermekgyógyászat

vakbélgyulladás
A hasi panaszokkal az ügyeleten megjelenő gyermek esetében általában felmerül a vakbélgyulladás gyanúja. Mi történik ilyenkor gyermekünkkel, illetve milyen panaszokat kell nagyon komolyan venni?
BŐVEBBEN


felszívódási zavar
A tápanyagok lebontásáért felelős enzimek hiánya vagy csökkent működése felszívódási zavarokhoz vezet, melyek nagymértékben befolyásolják a csecsemő és gyermek testi-szellemi fejlődését.
BŐVEBBEN


ágybavizelés, enurézis

Ha a gyermek 4-5 éves kora után akaratlanul, vagy néha szándékosan nem megfelelő helyre (ruházatba, ágyba) üríti vizeletét, enurézisről, azaz bevizelésről beszélhetünk. A probléma hátterében szervi és nem szervi, általában pszichés okok állhatnak.


BŐVEBBEN


kisbaba, cumisüveg, bukás
Nem ritka, hogy a szépen fejlődő, jó hangulatú csecsemő vagy újszülött, főleg evés után, visszabüfizi a tejet. A bukás legtöbbször ártalmatlan tünet, és a túl mohó evés, a levegőnyelés következménye.
BŐVEBBEN


orrdugulás

A nátha gyermekkorban komoly szövődményeket képes okozni, például a nem megfelelően eltávolított, az orrban és a melléküregekben pangó váladék miatt. Az orrszívás ilyenkor a szülő feladata.


BŐVEBBEN


szobatisztaság
A szobatisztaság elérése nagy lépés a kisgyermekek és szüleik számára, a rászoktatás azonban sok nehézséggel járhat, és azt sem könnyű eldönteni, hogy mikor érdemes elkezdeni a bilivel való próbálkozást. Amerikai orvosok ehhez próbáltak támpontot adni.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Mit igyon hőségben a gyerek? Asztma bronchiale gyermekkorban Az élet első hetei Az orrfújást is tanulni kell! Lázmérés-kisokos Urológiai megbetegedések kisgyermekkorban Mit kell tudni a vérvételről? A bárányhimlő tünetei, kezelése A fitymaszűkület Torokgyík és társai A fülfájásról gyermek-fül-orr-gégész szemmel Lázas éjszakák Mit sütsz kis szűcs? Fogazati rendellenességek és beszédhibák Nem ritka a gyermekkori epilepszia Kötelező védőoltások gyermekeknek Lázcsillapítás gyermekkorban Immunrendszer-erősítés kisgyermekkorban Babavédelem az új influenza ellen A gyermekkori nátha szövődményei Miért köhög a gyerek? Fülfájás télen-nyáron A gyermekkori mandulaműtétről A skarlát Gyermekek ultrahangos kivizsgálása Misztikus hasfájás csecsemőkorban: a kólika Oknyomozás hasfájás-ügyben Bébibajok: emésztési problémák csecsemőkorban A leggyakoribb gyermekkori szívbetegségek Ártalmatlan szívzörej gyermekkorban A hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezői Légzési nehézség újszülöttkorban Az obstruktív alvási apnoé szindróma Ha üres a herezacskó: a rejtettheréjűség A leggyakoribb veleszületett fejlődési rendellenességek Idő előtt születni: koraszülött babák Az újszülöttkori sárgaság
Komplex szűrőrendszert vezetnek be a kisgyermekek egészségéért Gyermeke alacsonyabb az átlagnál? Ez lehet az oka! Hol nagyobb a hirtelen csecsemőhalál kockázata? A bohócdoktorok jó hatással lehetnek a műtéten átesett gyermekekre Ne kanállal mérjük a kanalas gyógyszert! Kórházban kezelt gyermekeknél előfordulhat gyógyszer-interakció Életmentő találmány 23 évesen Egy ágyban a szülőkkel nagyobb a bölcsőhalál kockázata Mennyi gyógyszer van egy kanálban? Marihuanát kap a kisbaba a rohamok ellen Kíméletes orrszívás babáknak Miért nem szelel a gyerek orra? Megúszhatják a gyerekek a szurit Erre vigyázzon, ha kisgyerekének gyógyszert ad! A kólikás csecsemőkből migrénes gyerekek lesznek? Ismerje fel a leukémiát! Hogyan szűrhetők a ritka betegségek? Csecsemőkorban is veszélyes a túlsúly! Új szakmai protokoll a gyermekkori lázcsillapításban Egészségesen ment haza a rekorder koraszülött A gyermekkori láb- és bokaproblémák felismerése Öröklődő vírus okozza a háromnapos lázat 140 ezer csecsemő és 30 ezer nő halálát okozza évente… 1 éves kor alatt ingyen jár a Pneumococcus elleni védőoltás A gyermekkori tüdőgyulladás A napfény jótékony és káros hatásai Hogyan ismerhető fel a lázgörcs? Mozgássérült gyerekek ortopédiai műtétei Az éjszakai bevizelés komoly betegség A gyermekkori ekcéma megelőzési lehetőségei Az ajak- és szájpadhasadék Vizsgálják a gyermeket Gyermekek fényvédelme Szemészeti szűrővizsgálatok csecsemőkorban Picinykék cipője

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Vizi János
Szexológus, pszichiáter
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés