2021. Március 09. kedd
Azok a fiatal lányok, akik elkezdenek fogamzásgátlót szedni, gyakran felhagynak az óvszer használatával, és arra akkor sem térnek vissza, ha a tabletta szedését valami miatt felfüggesztik. Ezzel azonban egyszerre teszik ki magukat a nem kívánt terhesség és a nemi úton terjedő betegségek veszélyének ­- hívta fel a figyelmet a Journal of Adolescent Health című lapban nemrég megjelent tanulmány.

Az egy éven át folyó vizsgálat során a szakemberek közel 1200 szexuálisan aktív 15 és 24 év közötti lányt és nőt követtek nyomon, akik az adott évben kezdtek el valamilyen fogamzásgátló módszert – például tablettát, tapaszt, injekciót vagy hüvelygyűrűt – használni. A vizsgálat kezdetekor az alanyok 36 százaléka használt óvszert az együttlétek során, ez az arány azonban három hónap elteltével 27 százalékra esett vissza, és bár közben voltak olyanok, akik a hormonális fogamzásgátlással is leálltak, közöttük is 50 százalék fölött volt azok száma, akik ezután sem tértek vissza az óvszerhez.

Amint arról a tanulmányt készítő Rachel Goldstein, a Stanford Egyetem Orvosi Karának munkatársa beszámolt, az óvszerhez és egyéb fogamzásgátló módszerekhez való hozzáállást döntő módon a nők partnere határozza meg, így azok, akik szerint párjuknak fontos a védekezés, vagy nem biztosak benne, miként vélekedik róla, nagyobb eséllyel élnek egyszerre az óvszer és az egyéb fogamzásgátló módszer nyújtotta lehetőséggel, mint azok, akik azt gondolják, hogy partnerük nem tartja fontosnak az óvszer viselését együttlétük alatt. Goldstein azt tapasztalta, hogy sok nő számára a szexuális partner hozzáállása erősebb befolyásoló tényező, mint a saját véleményük, vagy az esetleges szexuális úton terjedő betegségektől való félelem. A szakemberek úgy vélik, a fenti tanulmány fényében érdemes lenne a fiatal nők körében a hosszabb távú fogamzásgátlást népszerűsíteni, ám mellette az óvszer használatának fontosságát is hangsúlyozni.

 
2012. 10. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés