2021. Március 09. kedd
A férfi fogamzásgátlás új, tartós módszerével kísérleteznek amerikai kutatók: a herék ultrahangos kezelésével állítanák le a spermiumok termelését. Patkányokban olyan mértékben sikerült így csökkenteni a spermaszámot, ami emberekben meddőséget okoz.

A Reproductive Biology and Endocrinology szaklapban megjelent tanulmány szerzői úgy vélik, hogy az ultrahang a fogamzásgátlás legújabb módszere lehet, bár gyakorlati alkalmazásáig még számos kísérletet el kell végezni.

ultrahang, fogamzásgátlás

Az elméletet először az 1970-es években vetették fel, most azonban az Észak-Karolinai Egyetem kutatói vizsgálják a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatásával. Kimutatták, hogy egy 15 perces ultrahangozás jelentős mértékben csökkenti a spermiumtermelő sejtek számát és a spermaszámot. A kezelés akkor bizonyult a leghatékonyabbnak, amikor kétnapos eltéréssel, meleg, sós vízen keresztül alkalmazták.

Az emberek esetében egy férfi akkor számít csökkent nemzőképességűnek, amikor spermaszáma milliliterenként 15 millió spermium alá csökken. A kísérletben a spermaszám 10 millió/milliliter alá süllyedt a patkányokban.

Dr. James Tsuruta, a kutatás vezetője elmondta, hogy további kutatásokkal kell meghatározni a fogamzásgátló hatás időtartamát, valamint azt, hogy a módszert többször is lehet-e biztonságosan alkalmazni. A kutatóknak garantálniuk kell, hogy az ultrahang visszafordítható hatást gyakorol, vagyis fogamzásgátlást, nem pedig sterilizációt végez, és meg kell határozniuk, nem jár-e a többszöri kezelés felhalmozódó károsodással.


Forrás: Medipress
2012. 02. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés