2020. Július 06. hétfő
A céges vacsorák és a nagy családi lakomák miatt sokunkkal szalad el a ló az ünnepek táján, és az új évet bizony néhány plusz kilóval kezdjük. Hogyan kerüljük el a hízást?

Valamit valamiért
Igyekezzünk egyensúlyban tartani a kalóriabevitelünket az ünnepek alatt. Ha tudjuk, hogy vacsorára sokat fogunk enni, reggelinél és ebédnél fogjuk vissza magunkat. Ha a zöldségeket és gyümölcsöket, sovány fehérjéket és teljes kiőrlésű gabonákat részesítjük előnyben, az étvágyunkat is könnyebben uraljuk.

Karácsonyi hízásNe nassoljunk!

Az étkezések között elfogyasztott sós és édes rágcsálnivalókkal rengeteg plusz kalóriát viszünk be. A süteményeket napközben ne hagyjuk az asztalon, így kisebb eséllyel kapunk be egyet-egyet, ha arra járunk.

Nem kell mindent megenni!
A céges vacsorán nem kell az egész svédasztalt a tányérunkra pakolni, és a rokonok is túl fogják élni, ha nem esszük náluk magunkat halálra. Csak azokat a fogásokat fogadjuk el, amiket tényleg szeretünk, és ne tömjünk magunkba feleslegesen mindent, csak azért, mert elénk rakják.

Kerüljük a nagy adagokat!
A hizlaló ételekből is bátran ehetünk, a lényeg csak annyi, hogy ne hatalmas adagokat. A tukmálásnak pedig álljunk ellen!

Együnk lassan!
Ha gyorsan lapátoljuk be az ételt, később alakul ki az éhségérzet, és így többet eszünk a szükségesnél. Lassítsunk le, rágjuk meg a falatokat, és beszélgessünk a többiekkel!

Főzzünk egészségesebben!
A legkönnyebben akkor tudjuk uralni a kalóriákat, ha magunk főzünk. A zsírosabb húsok helyett válasszunk soványabbakat, a krumplipürét készítsük kevesebb vajjal. Köretként krumpli és rizs helyett vagy mellé tálaljunk zöldségeket – az unalmas párolás helyett süssük meg őket és ne felejtsük ki belőlük a fűszereket sem. A töltött káposzta töltelékébe fehér rizs helyett tegyünk barnát. A süteményekben csökkentsük a receptben megadott cukormennyiséget.

Óvatosan az alkohollal!
A bulikon és a családi összejöveteleken óhatatlanul előkerül valami alkohol, márpedig néhány itallal több száz kalóriát is elfogyaszthatunk. Kevésbé hizlal a bor és a pezsgő, a leginkább pedig a rövid italok, azokon beül is a legveszélyesebbek az édes krémlikőrök, mint például a tojáslikőr.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés