2020. Augusztus 09. vasárnap
Svéd kutatók megállapítása szerint kapcsolat van a feldolgozott húsok, például a szalonna, szalámik, virslik fogyasztása és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata között – közölte a BBC hírportálja.

A vörös és feldolgozott húsok fogyasztását korábban már összefüggésbe hozták a béldaganatok gyakoriságának növekedésével, ezért Nagy-Britanniában például az új ajánlások szerint nem javasolják, hogy naponta 70 grammnál többet egyen egy felnőtt ezekből az élelmiszerekből.

hasnyálmirigyrák, húsok

A British Journal of Cancer című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 11 klinikai próba adatait elemezték, amelyekbe összesen 6643 hasnyálmirigyrákban szenvedő pácienst vontak be. Susanna Larsson, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa csoportjával úgy találta, hogy ha valaki rendszeresen napi 50 grammal – nagyjából egy virslivel – több feldolgozott húst fogyaszt, az 19 százalékkal, 100 grammal több pedig 38 százalékkal növeli meg a hasnyálmirigyrák kockázatát.

Bár a hasnyálmirigyrák előfordulási aránya alacsony, ennek a ráktípusnak nagyon rossz a túlélési aránya, ezért Larsson szerint különösen fontos megérteni, milyen tényezők növelhetik kockázatát.


Forrás: MTI
2012. 01. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés