2024. Március 28. csütörtök
A pácolt és füstölt húsok, például a sonka, szalonna vagy kolbász fogyasztásáról úgy tartják, hogy emeli a hasnyálmirigyrák kockázatát, egy amerikai követéses vizsgálat szerint azonban az összefüggésre nincs bizonyíték.

Egyes kutatók azonban megkérdőjelezik az eredményt, mert a tartósításra használt nitritek és nitrátok laboratóriumi állatokban tumort okoztak.

hasnyálmirigyrák, húsok

A tudósok a nagy arányban halállal végződő hasnyálmirigyrák kiváltó tényezőit keresték munkájukban. A betegséget évente 43 ezer amerikainál diagnosztizálják, akiknek 95 százaléka öt éven belül meghal. „A megelőzés valóban a legjobb módja az életek megmentésének” – fűzte hozzá Daniel Chang, a Stanford Egyetem munkatársa, aki nem vett részt a mostani tanulmányban.

A kutatók egy 124 tételből álló listát állítottak össze azokból az ételekből, amelyek előállításánál, illetve pácolásához használják a nitriteket és nitrátokat. Több mint 300 ezer ember töltötte ki a kérdőívet, melyben feljegyezték, hogy melyik ételből, mennyit fogyasztottak. A követés tíz éve alatt mintegy 1000 esetben alakult ki hasnyálmirigyrák (0,3 százalék).

Azoknál a férfiaknál, akik a legtöbbet ették a tartósításra használt pácanyagokból, némiképp magasabb volt hasnyálmirigyrák megjelenésének valószínűsége, ez azonban olyan kicsi emelkedés volt, hogy a véletlen hatásának is betudható – írták az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzői.


Forrás: MTI
2011. 07. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés