2020. Szeptember 24. csütörtök
Amerikai rákkutatók vizsgálatai szerint a vörös húsok és a különféle húskészítmények – főleg azok, melyeket magas hőfokon készítettek el – növelhetik a vastagbélpolip kialakulásának kockázatát.

A Vanderbilt-Ingram Rákközpont és a Veterans Affairs Orvosi Központ rákkutatói több mint hatezer 40 és 75 év közötti beteget vizsgáltak, akik 2003 és 2006 között kolonoszkópiás vizsgálaton estek át.

vörös hús, vastagbélpolip

Majdnem a felüknél találtak vastagbélpolipot, a többiek pedg kontrollcsoportként működtek közre a tanulmány során. Valamennyi résztvevőt kikérdezték étkezési szokásaikról, kitérve arra is, mennyi vörös húst, illetve feldolgozott húskészítményt fogyasztanak, és ezeket mennyire átsütve fogyasztják.

Zhenming Fu, a Cancer Prevention Research című szaklapban megjelent tanulmány szerzője arról számolt be, hogy eredményeik szerint a túl sok vörös hús fogyasztása, főleg, ha az magas hőfokon készült, megnövelte a vastagbélpolip kockázatát az alanyokban, ami azzal magyarázható, hogy a nagyon átsütött húsok ún. mutagéneket – például heterociklikus aminokat – tartalmaznak, amik tumort idéznek elő.

Wei Zheng, a kutatás vezetője arról is beszámolt, hogy a dohányosok esetében a fenti kockázat még tovább növekedett. Egy átlagos amerikai rendkívül sok vörös húst fogyaszt, többnyire magas hőfokon elkészítve, ami magyarázatot adhat a húsbevitel és a vastagbélpolip közötti összefüggésre, vonta le a következtetéseket Fu.


Forrás: Medipress
2011. 10. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés