2021. Január 23. szombat
A vörösbor fogyasztása erőteljesebb elszíneződést okoz fogfehérítő kezelés tán, mint a kávé – áll egy friss tanulmányban, amely az Acta Odontologica Scandinavica című szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg.

p>Brazil klinikai kutatók megvizsgálták a kávé és a vörösbor színező hatását fogfehérítés közben és után. Az elemzéshez 11 ötdarabos csoportot készítettek emberi örlőfogakból, amelyek eltértek a fehérítési eljárást illetően (10, 15 vagy 20 százalékos karbamid-peroxid), valamint a színező anyagban (kávé, vörösbor és fehérítővel kezelt kontroll). Az árnyalatváltozási analízist spektrofotométerrel mérték a kezelés közben és után, meghatározott időközönként.

A szakértők eredményei alapján a karbamid-peroxid koncentrációja alapján nem mutatkozott lényeges eltérés a fogfehérítési eljárás során és az azt követő 22 napban. A színezőanyagot illetően viszont a 30. napon számottevő különbséget figyeltek meg a kávéval és a borral szennyezett csoportba tartozó fogak között. „Fehérítés során a fogzománc ásványi anyagainak mesterséges nyállal történő helyreállítása, valamint maga a fehérítési eljárás hatékonynak bizonyult az elszíneződések ellen. Később azonban a bornak és a kávénak való kitettség is árnyalatváltozást idézett elő, s előbbi erőteljesebb eredménnyel járt, mint az utóbbi” – írták a São Paulo-i kutatók.


Forrás: Medipress
2013. 03. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés