2020. Április 04. szombat
A telített zsírsavak nem csak az érrendszerre károsak, de japán kutatók szerint a fogakra is: az általuk kiváltott gyulladásos reakció révén hozzájárulnak a fogínybetegségek kialakulásához.

A Journal of Dental Research című szaklapban megjelent tanulmány szerint a telített zsírsavak – melyek főleg a zsíros húsokban, tejben, vajban, zsírban és egyes olajokban találhatóak meg – fogyasztása majdnem duplájára növeli a fogínybetegségek kockázatát.

telített zsír, fogínybetegség

A japán kutatók egy olyan korábbi tanulmányt vettek kiindulópontnak, amelybe 70 feletti időseket vontak be. Masanori Iwasaki, a Niigata Egyetem munkatársa és kollégái külön vizsgálták a dohányosok és nem dohányzók telítettzsírsav-bevitelét, és még számos egyéb tényezőt – nem, jövedelem, végzettség, testtömeg-index – is figyelembe vettek.

A nemdohányzók esetében igen nagy eltérést találtak a nagy, illetve kis mennyiségű telített zsírsavat fogyasztó alanyok fogínybetegségre való hajlamának mértéke között, de érdekes módon a dohányosok esetében ugyanez a különbség nem mutatkozott meg.

A szakemberek vizsgálataikból azt a következtetést vonták le, hogy a telített zsírsav bevitelének csökkentése mindenképp egészségügyi előnyökkel jár; ugyanakkor a tanulmány eredményeit néhányan szkeptikusan fogadták, mondván, a kísérleti alanyokat túl rövid időn keresztül figyelték meg, ráadásul igen szűk keresztmetszetű korosztályra koncentráltak.


Forrás: Medipress
2011. 09. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés