2020. Szeptember 22. kedd
Az alkoholfogyasztás káros hatásairól, vagy éppen előnyeiről szinte naponta jelennek meg új adatok. Legutóbb a mérsékelt italozás szívre és májra gyakorolt kedvező hatásairól jelent meg egy tanulmány.

Régóta ismert, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jó a szívnek, egy új kutatás pedig azt állítja, hogy nem csak a szívnek, de a májnak is hasznos lehet az alkohol – olvasható a Der Tagesspiegel című német lapban. Mindez azért meglepő, mert eddig többnyire csak a túlzott alkoholfogyasztás májkárosító hatásairól hallottunk. A kutatók szerint mérsékelt mennyiségben az alkohol viszont serkenti a máj működését, azaz segíti az anyagcserét. A mennyiség azonban még inkább döntő, mint a szív esetében.

alkohol, máj

A lap ennek kapcsán emlékeztetett: Japánban már régóta felismerték, hogy az alkohol visszafogott mértékű fogyasztása a japán férfiak esetében megakadályozza a zsírmáj kialakulását. Ennek létrejöttét a túlsúly és a mértéktelen alkoholfogyasztás egyformán előidézheti, és a legrosszabb esetben májzsugorodáshoz vezethet. Mértékletesen fogyasztva viszont az alkohol a máj működése szempontjából kifejezetten kedvező lehet.

A kutatás végső soron egyik oldalon sem tette le a garast. Csupán azt hangoztatta, hogy a pozitív mellékhatások említésekor sem szabad megfeledkezni a káros hatások felsorolásáról. Az alkohol okozta súlyos egészségügyi és társadalmi problémák ugyanis óvatosságra intenek.

Aki mérsékelt mennyiségben iszik, a helyes oldalon áll – írta a lap, ugyanakkor arra is figyelmeztetve, hogy a nők „tűrőképessége” a férfiakénál jóval kisebb. De mindenekelőtt arra intett: senki se kezdjen el inni csak azért, mert az alkoholtól egészségének javulását reméli. Az alkohol nem orvosság – szögezte le a német napilap.


Forrás: MTI
2009. 11. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés