2018. Június 25. hétfő
Jobban hizlal, mint a szénhidrátok
Sokan nem gondolnak bele abba, hogy az alkohol igen kalóriadús. Az ünnepek táján, különösen szilveszterkor könnyen elszalad velünk a ló, ha alkoholról van szó. Ha a másnaposság réme nem tart minket vissza, az alkoholos italok magas kalóriatartalma jó érv lehet a túlzott alkoholfogyasztás ellen.

Az alkohol rendszeres, kis mértékben történő fogyasztása kutatások szerint sok téren hat kedvezően az egészségre, az előnyök azonban valóban csak visszafogott mennyiség esetében érvényesülnek. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet ajánlása szerint egészséges nőknek naponta legfeljebb egy, férfiaknak legfeljebb két egység alkohol fogyasztása ajánlott. (Egy egység 2-3 dl sörnek, vagy1-1,5 dl bornak, illetve 2 cl égetett szesznek felel meg.)

alkohol

Ez az egy-két egységnyi alkohol naponta elfogyasztva tehát az egészséges szervezetre ártalmatlan, de a testsúlyra nézve is csak akkor nem jelent veszélyt, ha a napi kalóriabevitelbe beszámítjuk.

Jobban hizlal, mint a szénhidrátok

Sokan nem gondolnak bele, hogy nem csak az ételeknek, de az italoknak is van energiatartalma, és ez a szeszfélékre fokozottan érvényes. Az alkohol grammonként 7 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, miközben a szénhidrátok egy grammjának energiatartalma „mindössze” 4 kcal – ez alapján könnyű belátni, hogy nem csak az ünnepi falatozást érdemes visszafogni, ha nem akarunk meghízni, de az ivást is.

Az egyes szeszes italok között nagy különbség van a hízásveszélyt tekintve, hiszen alkoholtartalmuk is eltér, illetve például az édes likőrökben rengeteg hozzáadott cukor is lehet. Elméletileg kevésbé hizlal a sör, (40-50 kcal/dl), vagy a száraz bor (60-70 kcal/dl), mint például a pálinkafélék (200-300 kcal/dl), ugyanakkor az előbbiekből általában többet is fogyasztunk. Így ha „csak” két pohár (4 dl) száraz bor csúszik le a karácsonyi vacsora mellett, illetve aperitifként 2 cl pálinkát iszunk meg, az rögtön 280-340 kcal plusz energiát jelent, ami nagyjából 2 zsemlének felel meg.

Ha tehát szeretnénk elkerülni, hogy az új év néhány kilóval súlyosabban kezdődjön, ne csak a nassolás, de az ivás terén is mutassunk önmérsékletet, azt a kis mennyiségű alkoholt pedig inkább étkezéskor fogyasszuk, így lassabban szívódik fel, és kevésbé száll a fejünkbe.


Szerző: Vital
2010. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés