2024. Július 18. csütörtök

Hormonális elváltozások

gyermekkori elhízás

Sokszor nem is gondolják kórosnak, ha pufók kisgyermekük egyre gyorsabban szedi magára a kilókat, hiszen szülei, nagyszülei is ilyenek.


BŐVEBBEN


hormonok

A szerelem érzéséért felelős hormonok 18 hónapig mutatnak emelkedett szintet agyunkban, ami a nagy szakítások után zuhanásszerűen csökkenni kezd. Hormonok azonban nem csupán a szerelemhez kellenek.


BŐVEBBEN


vérzészavar

Nem könnyű feladat a szülő, elsősorban az édesanya számára, hogy az elszakadás időszakában kellőképpen odafigyeljen serdülő lánya problémáira. Milyen zavarok állhatnak elő a menstruáció terén?

BŐVEBBEN


férfi hipogonadizmus
A férfiklimax néven is említett hipogonadizmus a here, a férfi ivarmirigyek, gonádok működésének elégtelenségét jelenti, ami sokféle tünettel jár. Ezek közül leginkább a szexuális zavarok miatt fordulnak orvoshoz az érintettek.
BŐVEBBEN


emlő, mell, váladék, váladékozás

Az ún. szoptatóhormon, a prolaktin felelős a tejelválasztás beindulásáért és fenntartásáért. Ha a prolaktin szintje valami miatt megemelkedik, az emlő(k) váladékozása jelentkezhet.


BŐVEBBEN


kalcium

A kalcium szervezetünk lényeges alkotórésze, 99%-ban a csontozatban és a fogakban található, 1%-a pedig a sejten kívüli folyadékban és a sejteken belül, ahol is számos alapvető életfolyamatban játszik szerepet. A kalcium-anyagcsere zavarai általában valamilyen más betegségre vezethetők vissza.


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
A pajzsmirigy alulműködése Túlsúly és meddőség? Vizsgálták már a prolaktin szintjét? A hormonzavar okozza az elhízást vagy épp fordítva? Ilyen bőrproblémákat okozhatnak a hormonzavarok Így kezelhetőek a hormonzavarból adódó nőgyógyászati problémák Mikor van szükség pajzsmirigy műtétre? Hormonzavarok diagnosztikája: ezek a legfontosabb vizsgálatok TED- amikor a pajzsmirigyzavar a szemen is nyomot hagy Nem ilyen volt a gyerekem, vajon mit rontottam el? Cushing szindrómát is jelezhetnek a striák Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését Tudjon meg mindent a szülés utáni pajzsmirigygyulladásról Mikor és miért fontos a pajzsmirigy panelvizsgálat? A tanulási nehézségeknek ez is egyik oka lehet A FSH kóros értéke megnehezíti a teherbeesést Égő nyelvet pajzsmirigyzavar is okozhat Pajzsmirigy túlműködés, mint műtéti indikáció? Mennyi jódot kell szednem, ha pajzsmirigybeteg vagyok? A szülés utáni rossz közérzetet pajzsmirigyzavar is okozhatja Súlyos betegséget jelezhet az izzadás és a szapora pulzus
Tudjon meg mindent az endokrin rendszer zavarairól Mikor kell műteni a pajzsmirigy göböket? Nyugtalanul alszik? Lehet, hogy a pajzsmirigye a hibás! Itt a hűvösebb idő, lehet, hogy más dózisú pajzsmirigy gyógyszerre van szüksége Sárga a tenyere és hámlik a bőre? Lehet, hogy pajzsmirigyzavar okozza 4 mód, ahogy a PCOS befolyásolja a testsúlyt Nem szűnnek a pajzsmirigyzavar okozta tüneteim! Miért? Magas tesztoszteronszint Jól működik a pajzsmirigye? Tesztelje! Krónikus fejfájás, tejcsorgás, meddőség - a hipofízis adenoma tünetei is lehetnek 5 dolog, amikre figyeljen, ha pajzsmirigy alulműködéssel küzd Nem tipikus tünetek is jelezhetnek pajzsmirigy-betegséget Hormonpótlás a menopauza idején A pajzsmirigy túlműködése Hormonális változások a klimax idején A pajzsmirigy megnagyobbodása, göbösödése, daganatai Szépítő hormon Cushing-szindróma: a mellékvesekéreg túlműködése A mellékvesekéreg elégtelen működése Alacsonynövés gyermekkorban

KÉRDEZZE SZAKÉRTŐNKET
Dr. Klenk Zsolt fogszakorvos
Dr. Klenk Zsolt
Fogszakorvos
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés